Activist civic: Plahotniuc ar putea fi sacrificat la alegerile din 2018 cu actualul sistem

Activistul civic, Valeriu Paşa
Activistul civic, Valeriu Paşa (captură foto / unimedia.md)

După ce liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc a venit cu iniţiativa de modificare a sistemului electoral prin trecerea la votul uninominal, iniţiativă care a fost deja înregistrată în Parlament, activistul civic Valeriu Paşa afirmă că reformele trebuie să fie bune pentru cetăţeni şi ţară, nu neapărat pentru clasa politică, făcând referire la faptul că această modificare ar fi doar în beneficiul concret a lui Vlad Plahotniuc.

„Dl Plahotniuc nu a ieşit să spună 'vrem schimbarea sistemului electoral până la următoarele alegeri, cu aplicare în 2018'. Dacă se doreşte schimbarea până în 2018 atunci asta nu este o reformă, este un atac la bazele de funcţionare a statului, a democraţiei în RM, pentru că se schimbă regulile jocului în ajun de alegeri. Legitimitatea acestei transformări, mecanismul pe care îl genează va distruge echilibrul, şi aşa foarte fragil şi aproape inexistent de puteri, de responsabilităţi în acest stat”, a declarat Valeriu Paşa în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la UNIMEDIA.

În opinia activistului civic, această trecere la alegerea directă a deputaţilor în circumscripţii, 100% uninominal, care în teorie are foarte multe beneficii, nu ar putea funcţiona într-un stat atât de centralizat cum este Republica Moldova. Acesta menţionează faptul că puterea oamenilor aleşi din comunităţi este extrem de mică, primarii având deseori nişte funcţii mai mult simbolice. Pe de altă parte, în Moldova primarii, dacă ar fi să dăm la o parte Chişinăul, „se bucură de cea mai mare încredere a cetăţenilor, în toate sondajele din ultimii ani vin imediat în spatele bisericii”.

„Fără a delega responsabilităţi pentru gestionarea banului public la nivel local, să treci la alegerea deputaţilor pe circumscripţii este un non-sens, pentru că majorităţile se vor forma în Parlament în jurul votării proiectului de buget sau de modificări la acesta”, a precizat Paşa, adăugând că modificarea sistemului electoral trebuie să treacă o legitimitate a votului. „Veniţi cu asta în programul electoral, concret descrieţi ce vreţi, mergeţi la alegeri, câştigaţi alegerile, apoi veţi avea mandatul cetăţenilor de a implementa respectiva iniţiativă. Nu mergeţi pe aşa-numita campanie de informare, care, de fapt sunt nişte campanii de manipulare a opiniei publice şi de umplere a spaţiului public cut tot felul de gunoi informaţional”, a comentat activistul civic.

Paşa mai consideră că dacă acest sistem electoral propus Parlamentului spre modificare nu se construieşte pe principii, atunci deputaţii vor fi nu mai buni. „În contextul în care avem justiţie nefuncţională, instituţiile de drept sunt utilizate ca bâtă politică şi economică, va fi jale. Dacă dl Plahotniuc propune schimbarea sistemului pentru alegerile din 2018, asta înseamnă că ei o să-şi seteze candidaţii cum o să vrea şi chiar nu o să-şi bată foarte mult capul să-i aleagă pe cei mai buni. O să-i aleagă pe cei pe care îi consideră mai devotaţi după alegeri”, explică în continuare Valeriu Paşa.

„Primarii o să fie rugaţi, dar dacă nu vor fi rugaţi, vor fi, demonstrativ, unu-doi „executaţi” în ajunul campaniei, cu dosare, demiteri, arestări, full pachet, astfel încât alţii să nu mai vrea să facă nimic şi toată maşinăria asta administrativă va fi pusă să lucreze pentru a presa liderii de opinie locali să atragă voturi pentru candidatul preferat de ei”, mărturiseşte activistul.

Potrivit lui Paşa, la următoarele alegeri parlamentare, cei din PD vor avea nevoie de o majoritate loială, întrucât, oricât de mulţi bani şi oameni nu ar avea, de data aceasta au înţeles „că la nivel de regiune nu au oameni care să îşi asume să ducă o campanie pe bune. Atunci când ai oameni concreţi care ştiu că ajung în Parlament şi „au acces la treucă”, ei vor fi motivaţi”.

„Ei au făcut o strategie de comunicare cu acest subiect şi au gândit-o de data asta mai finuţ. Dacă urmărim declaraţiile dlui Plahotniuc şi întreaga campanie pornită, dlui nicăieri nu a spus faptul că vrem implementarea acestei reforme pentru următoarele alegeri. Ei şi-au lăsat o cale de retragere care le va fi utilă dacă se manifestă o opoziţie clară din partea societăţii, altor partide, dar şi a partenerilor externi”, a specificat Valeriu Paşa.

Acesta explică că în condiţiile în care se află Republica Moldova, dacă Plahotniuc va merge ca buldozerul să impună această reformă până la următoarele alegeri, atunci legitimitatea ei va fi foarte şi foarte scăzută, întrucât „nu poţi schimba atât de brutal, negândit şi imitativ regulile jocului”.

„Dl Plahotniuc evident că se gândeşte la următoarele alegeri parlamentare. Dacă mergem pe sistemul actual de vot, PSRM ia un rezultat puternic, poate chiar, teoretic, ar fi posibil să facă o majoritate singuri. Cel mai probabil partidul dlui Usatîi nu va accede în Parlament, partidul dlui Voronin, cel mai probabil că nu. Pe dreapta, cu siguranţă trec Platforma DA, PAS, poate într-o coaliţie cu PLDM.Un scenariu foarte probabil ar fi ca dl Plahotniuc, la fel ca în anul 2010 şi 2014, cu partidul său va fi la mijloc doar că în situaţia în care nici de pe stânga, nici de pe dreapta nu vor dori să facă coaliţie cu el.

Eu sunt aproape sigur ca şi de pe stânga şi de pe dreapta vor avea aceeaşi atitudine faţă de Partidul Democrat, nu faţă de dl Plahotniuc, condiţia va fi „îl sacrificaţi pe ăsta (Plahotniuc – n.r.) şi facem coaliţie fără probleme, şi dl Plahotniuc ştie asta. Acum el se înconjoară cu cei mai devotaţi şi cercul se restrânge tot mai mult, dar el, înţelege că va fi acaşi cum şobolanii o să-şi sacrifice liderul (...). Pentru dl Plahotniuc este foarte clar că pierde jocul în 2018, el a încercat de toate, nu merge nimic. Acesta este exact cazul când vezi că partida e pierdută şi răstorni masa. Asta încearcă sa face el acuma cu schimbarea acestui sistem electoral. El înţelege că pentru el alegerile din 2018 sunt un pericol foarte mare, el fiind strâns la mijloc”, a conchis Valeriu Paşa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe