Doi membri ai CNA cer demisia Laurei Georgescu, care favorizează Antenele lui Voiculescu

Ministerul Afacerilor Externe, ceremonia de semnare a Acordului adiţional de prelungire a Acordului de colaborare dintre MAE şi CNA. În imagine, Laura Georgescu, preşedinte CNA şi Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe
Ministerul Afacerilor Externe, ceremonia de semnare a Acordului adiţional de prelungire a Acordului de colaborare dintre MAE şi CNA. În imagine, Laura Georgescu, preşedinte CNA şi Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe (Epoch Times România)

Doi membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Narcisa Iorga şi Valentin Jucan, îi cer demisia preşedintelui CNA, Laura Georgescu, pe motiv că aceasta "transformă CNA în Consiliul Naţional al Antenelor", informează Realitatea TV.

Într-o scrisoare deschisă transmisă vineri seară, cei doi membri CNA susţin că Laura Georgescu a adus "prejudicii majore de credibilitate autorităţii pe care o conduce de un an încoace" şi îi cer să îşi dea demisia până luni, "zi în care a convocat o şedinţă extraordinară a CNA, motivând public că 'nu are nicio problemă să introducă cu celeritate pe ordinea de zi dosarul Antena 2.'"

De asemenea, Narcisa Iorga şi Valentin Jucan consideră că Laura Georgescu a dat dovadă de carenţe în cunoaşterea legislaţiei din domeniul audiovizualului, ceea ce o face nepotrivită pentru şefia CNA:

"În conferinţa pe care a susţinut-o astăzi, 13 decembrie, în nume personal, preşedintele Laura Georgescu a demonstrat public că are carenţe în cunoaşterea legislaţiei din domeniul audiovizualului"

Narcisa Iorga şi Valentin Jucan mai reclamă că Laura Georgescu "a afirmat că postul de televiziune Antena 3 poate face publice mesajele primite de la telespectatori, indiferent de conţinutul acestora, ceea ce contravine legislaţiei audiovizuale, care responsabilizează radiodifuzorul pentru conţinutul pe care îl difuzează.

"Ne opunem transformării CNA în Consiliul Naţional al Antenelor şi cerem demisia preşedintelui Laura Georgescu, pentru a pune capăt acestei întâmplări nefericite din istoria CNA", mai spun Narcisa Iorga şi Valentin Jucan, atrăgând atenţia că şefa CNA pune presiuni inadmisibile asupra membrilor consiliului audiovizualului pentru a le impune să ia decizii care ar favoriza interesele Antenei 2.

Cei doi arată că Laura Georgescu a convocat pentru luni, 16 decembrie, o şedinţa extraordinare a CNA pentru a discuta dosarul Antena 2, care cere modificarea unei licenţei ce i-a fost respinsă cu 8 voturi din 10 de către membrii CNA." Noi refuzăm să luăm parte la o asemenea şedinţă, organizată sub presiune", mai afirmă Narcisa Iorga şi Valentin Jucan.

CNA a respins, pe 10 decembrie, solicitarea societăţii Antena TV Group de transformare a televiziunii Antena 2 în Antena Stars, cu opt voturi din zece, motivând refuzul prin faptul că postul se va tabloidiza prin emisiunile unor prezentatori ca Bianca Drăguşanu în noua grilă a canalului. Societatea Antena TV Group SA solicitase CNA modificarea denumirii Antena 2 în Antena Stars, modificarea siglei şi a grilei de programe a televiziunii.

Împotriva solicitării Antena TV Group au votat Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi inclusiv Laura Georgescu, iar pentru aprobarea solicitării societăţii au votat Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.

De asemenea, cei doi membri CNA mai atrag atenţia că Laura Georgescu "a refuzat să includă în Codul etic al membrilor CNA criteriul integrităţii cu referire la incompatibilităţi şi conflicte de interese, cu toate că acest principiu era agreat de ONG-urile de media din România, care au fost consultate, dar ignorate". "A preferat o variantă agreată de şase membri CNA, dintre care doi sunt declaraţi de către ANI ca aflându-se în stare de incompatibilitate, respectiv conflict de interese", spun Iorga şi Jucan.

Pe lunga lista de motive care o fac pe Laura Georgescu incompatibilă cu postul pe care îl ocupă în prezent se enumera şi încălcarea articolulului 3 din Codul etic al membrilor CNA, "pe care domnia sa însăşi l-a propus şi votat, referitor la imparţialitatea faţă de radiodifuzori".

"[Laura Georgescu] a tolerat încălcări ale aceluiaşi cod şi de către alţi doi membri ai CNA, care activează politic în emisiuni de televiziune, în contradicţie cu art. 2 al Codului etic", afirmă Iorga şi Jucan.

În plus Laura Georgescu ar fi abuzat de funcţia sa acordând miercuri, 11 decembrie, premii de excelenţă care nu reprezintă decizia CNA, "Uzurpând autoritatea CNA", Laura Georgescu a acordat premii "pe criterii lipsite de transparenţă şi fără consultarea tuturor membrilor Consiliului", susţin Narcisa Iorga şi Valentin Jucan.

Un alt "merit" al Laurei Georgescu este acela că "a legitimat cel mai politizat concurs organizat de CNA în ultimii cinci ani pentru acordarea licenţelor audiovizuale pentru programe de radiodifuziune", mai afirmă Iorga şi Jucan care declară că au semnalat acest lucru la momentul respectiv, printr-o scrisoare deschisă.

Cei doi mai atrag atenţia asupra faptului că Laura Georgescu "a modificat Codul audiovizualului pe drumul de la CNA la Monitorul Oficial, favorizând îndeosebi un radiodifuzor prin nepublicarea unui articol care fusese adoptat de plenul CNA."

Pentru toate aceste motive, cei doi consideră că Laura Georgescu nu merită să fie la şefia DNA şi îi cer demisia înainte să transforme CNA în Consiliul Naţional al Antenelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne