Doi sârbi au fost arestaţi pentru uciderile în masă de la Srebrenica

Femeie plângând la mormântul unui grup de 613 victime recent identificate - care au murit în timpul masacrului de la Srebrenica din 1995. 11 iulie 2011, cimitirul Potocari, Bosnia şi Herţegovina. (Sean Gallup / Getty Images)
Alex Johnston
22.06.2012

Poliţia bosniacă a declarat joi că doi bărbaţi sârbi au fost arestaţi pentru implicarea lor în masacrul de la Srebrenica, care s-a soldat cu mii de victime la mijlocul anilor 1990.

Bărbaţii, fostul comandant militar sârbo-bosniac, Ostoja Stanisic, şi adjunctul său, Marko Milosevici, au fost arestaţi joi, pentru implicarea lor în uciderea a 1.000 din aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani, la Srebrenica în 1995.

"Cei doi sunt anchetaţi. Stanisic, fostul comandant al batalionului 6 al armatei sârbo-bosniace, brigada Zvornik, şi Milosevic, adjunctul său, sunt suspectaţi de comiterea unor acte de genocid", a precizat biroul procurorului, potrivit Reuters.

Bărbaţii şi băieţii musulmani au fost executaţi după ce forţele sârbe au capturat Srebrenica, în ceea ce a fost descris drept cel mai mare masacru al civililor din Europa, după al Doilea Război Mondial.

În urmă cu o săptămână, un tribunal bosniac a condamnat patru soldaţi pentru implicarea în masacru. Unul dintre ei, soldatul de elită Stanko Kojic, a fost condamnat pentru crime împotriva umanităţii şi a primit o sentinţă de 43 de ani de închisoare, potrivit AFP.

Judecătorul bosniac Mira Smajlovic a afirmat: "completul de judecată a stabilit că acuzatul a comis crime împotriva umanităţii", descriind că membrii brigăzii lui Kojic au "făcut pauză de două ori, pentru a mănâncă şi a bea bere în mijlocul cadavrelor," a raportat AFP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor