Doi soţi simulau o vacanţă cu copiii pentru a transporta 70 kg de droguri

Droguri capturate
Droguri capturate (RODRIGO ARANGUA / AFP / Getty Images)

Pierderea locului de muncă din cauza crizei economice şi dificultatea găsirii unui nou loc de muncă permanent, nevoia banilor pentru a întreţine o familie cu patru copii şi cu al cincilea pe drum, au fost motivele, conform agenţilor echipei mobile din Genova, Italia, care i-au determinat pe cei doi soţi să devină curieri internaţionali de droguri, relatează luni, La Stampa.

Rocco Dibernardi, un şofer de camion de 44 ani, şi soţia sa Maddalena Cacchioli, casnică, în vârstă de 34 de ani, rezidenţi în Voltri, la periferia Genovei, erau mai presus de orice bănuială: fără antecedente penale şi cu copiii în rulotă, li s-ar fi dat mai puţină atenţie. Din acest motiv, în schimbul câtorva mii de euro (nu se poate preciza încă o cifră exactă ), cei doi au organizat o falsă vacanţă cu rulota în Grecia.

Dar nu căutau relaxare, soare, nisip şi mare albastră, ei transportau o mare cantitate de heroină. Peste şaptezeci de kilograme de heroină pură a sosit din Turcia via Afganistan, pentru care, conform unei prime estimări, s-a plătit un milion şi două sute de mii de euro, iar vândut cu amănuntul ar fi făcut aproape şase.

Agenţii echipei mobile din Genova, coordonată de primul ofiţer Annino Gargano speculau că Dibernardi şi soţia sa au fost doar curieri şi nu fac parte din organizaţia criminală care importa droguri. Ceea ce i-a trădat a fost raportul unei investigaţii detaliate care a ajuns la sediul poliţiei din Genova şi nasul unui câine ciobănesc al unităţii canine aparţinând poliţiei din Ancona, care a identificat imediat rulota unde se găseau drogurile.

Poliţia a intervenit în capitala regiunii Marche la sosirea feribotului din Patras (al treilea oraş ca mărime din Grecia) şi a acţionat cu cea mai mare grijă posibilă, luând-i pe cei patru copii împreună cu mama însărcinată în opt luni, şi percheziţionând vehiculul până mai târziu.

Drogurile erau ascunse peste tot. Nu numai la fundul vehiculului, dar, de asemenea, în bucătărie, între haine şi paturi. Acest fapt face puţin probabile justificările lui Dibernardi care a negat că ar avea cunoştinţă de încărcătură.

Dibernardi se află la închisoarea din Ancona, în timp ce soţia şi copiii săi au fost transferaţi într-o comunitate din regiunea Marche.

Cei doi sunt acuzaţi de trafic de droguri şi urmează a fi audiaţi de către judecătorul de instrucţie al curţii din Ancona pentru justuficarea capturii. Echipa mobilă este de părere că drogurile erau destinate pentru piaţa din Genova şi toată Liguria.