Doi tibetani şi-au dat foc în Lhasa

Sicriul cu corpul lui Jamphel Yeshi, care a murit după auto-incendiere pe 28 martie în New Delhi. Mai mult de 30 de tibetani s-au sinucis prin auto-incendiere din martie 2011. (Lobsang Wangyal / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
29.05.2012

Duminică doi tibetani şi-au dat foc în capitala Lhasa, în regiunea autonomă controlată de chinezi, Tibet.

Au avut loc zeci de auto-incendieri în ultimele 14 luni, dar aceasta este prima din capitală. Aceasta a avut loc în apropierea templului istoric Jokhang dintr-un oraş vechi foarte vizitat de turişti, potrivit grupului pentru drepturile omului Free Tibet. Majoritatea celor care şi-au dat foc au fost călugări budişti tibetani.

Dorjee Tseten, în vârstă de 19 ani, este unul dinte cei care şi-au dat foc, dar este neclar dacă el era sau nu călugăr. Mass-media chineză de stat a raportat că el a murit la scurt timp după aceea, în conformitate cu Free Tibet. A doua persoană nu a fost identificată şi s-a raportat doar că ar fi fost rănită.

"S-a folosit un furtun de pompier pentru a stinge focul," a declarat un tibetan, care a dorit să rămână anonim, pentru Radio Free Asia. "Unii dintre cei care au încercat să se apropie de locul incidentului au fost reţinuţi şi luaţi de acolo, iar telefoanele mobile ale celor ce se aflau în apropiere de templu au fost confiscate", a adăugat omul.

Un martor ocular a relatat pentru RFA că turiştii au fost ţinuţi departe de locul incidentului. "În 15 minute, zona a fost curăţată şi nicio urmă a incidentului nu se mai putea observa", a susţinut persoana.

"Forţele chineze au intervenit rapid pentru a elimina oricăror semne de perturbare, Lhasa fiind acum sub restricţii militare grele", a adăugat Free Tibet.

O sursă a declarat pentru RFA că poliţia chineză şi forţele paramilitare, cunoscute sub numele de "chengguan," mişunau prin Lhasa.

"Toţi cei care trec prin faţa Palatului Potala sunt percheziţionaţi, existând multă tensiune", a fost citată o altă sursă.

În urma incidentului, au existat deja rapoarte conform cărora tibetanii au fost reţinuţi arbitrar, în special cei din Ngaba, o prefectură autonomă din provincia Sichuan. Cele mai multe dintre protestele pro-tibetane şi dintre auto-incendieri au avut loc în Ngaba, în ultimele luni.

Incidentul de duminică a fost a doua auto-incendiere din interiorul Regiunii Autonome Tibet în sine. Actele sunt descrise ca gesturi disperate împotriva dominaţiei Partidului Comunist şi tratamentului aplicat tibetanilor.

Mai mult de 30 de tibetani şi-au dat foc şi mii de protestatari au luat parte la demonstraţii, din martie 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor