Dolină masivă în Florida produce scurgerea a milioane de tone de apă “uşor radioactivă”

Dolinele nu reprezintă o noutate în statul american Florida. Totuşi, ultima dolină formată în zonă a provocat scurgerea a milioane de tone de apă radioactivă şi acid fosforic în stratul acvifer al Floridei. Consecinţele asupra mediului ar putea fi de mare impact.
Dolină în Florida, descoperită prin august 2015. Dolina aruncă apă radioactivă în subteranul din Florida.
Dolină în Florida, descoperită prin august 2015. Dolina aruncă apă radioactivă în subteranul din Florida. (Captură Youtube)

Cetăţenii statului american Florida nu sunt străini de existenţa dolinelor masive ce se formează în terenul poros, deseori rezultând pagube produse infrastructurii de suprafaţă construite pe un teren considerat cândva a fi stabil.

Dar, în cazul ultimei doline masive ce s-a format în Mulberry, Florida, problema nu constă în pagubele produse la suprafaţă ci, mai degrabă, în ceea ce a fost lăsat să se scurgă în stratul acvifer.

Măsurând aproximativ 3,65 metri în diametru, această dolină s-a deschis direct sub un depozit de ghips al companiei Mosaic - ce produce fertilizatori pe bază de fosfaţi - situată la aproximativ 48 km est de Tampa.

Conform rapoartelor media locale, bazinul de retenţie conţinea aproximativ 6.770.650 tone de apă “uşor radioactivă” care era contaminată, de asemenea, cu acid fosforic. Această apă s-a scurs în stratul acvifer al Floridei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură