Donald Trump acuză că incompetenţa Chinei a generat "ucideri în masă"

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)

La o zi după ce conferinţa internaţională a OMS a aprobat o rezoluţie care autorizează o anchetă condusă de OMS cu privire la originile virusului Wuhan, preşedintele Trump a lansat o critică vehementă împotriva celor care sprijină teoria că virusul nu ar fi venit din China şi că de fapt ar avea originea în SUA.

Acuzaţiile dintre Washington şi Beijing au escaladat masiv în ultimele zile, mai ales după promisiunea făcută de preşedintele Xi Jinping de a oferi gratis un vaccin comunităţii internaţionale, când acesta va fi gata, pentru a ajuta ţările sărace ca un gest „simbolic”.

Astăzi, Donald Trump a scris pe Twitter că "Vreun nebun din China tocmai a transmis un comunicat în care învinovăţea pe toată lumea în afară de China, pentru virus - care a ucis acum sute de mii de persoane. Cineva să-i explice acestui idiot că tocmai incompetenţa Chinei a fost cea care a generat aceste ucideri în masă!".

După ce virusul a ajuns în toată lumea declanşând pandemia care a băgat în carantină aproape jumătate din populaţia planetei, regimul comunist de la Beijing a început o iniţiativă diplomatică şi de soft power, oferind echipamente medicale şi cerând guvernelor care le acceptau să sprijine public China pentru ajutorul acordat, în încercarea de a spăla imaginea şifonată a Partidului.

Trump şi mulţi membri ai administraţiei sale au criticat OMS pentru că a acceptat informaţiile furnizate de Partidul Comunist Chinez fără să le verifice - în pofida faptului că au un birou la faţa locului la Beijing - şi au ţinut conferinţe de presă în care lăudau reacţia timpurie a Chinei, în ciuda faptului că autorităţile chineze au blocat ştirile despre focar şi au minimizat gravitatea bolii.