Donald Trump critică Europa înaintea summitul G20

Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C.
Preşedintele american Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a luat în vizor Uniunea Europeană înaintea summitului G20 care va avea loc în 27-28 iunie în Osaka, Japonia, potrivit Euronews.

Într-un interviu acordat miercuri reţelei de televiziune Fox News, preşedintele a susţinut că Europa “ne tratează mai rău decât o face China”, criticând în acelaşi timp cazuri de "antitrust" din UE împotriva giganţilor hi-tech.

Trump a afirmat că Margrethe Vestager, comisar UE pentru concurenţă, pe care nu a numit-o, dar la care a făcut referire pentru activitatea sa, “dă în judecată toate companiile noastre”.

“Naţiunile europene sunt determinate să profite de Statele Unite. Ele au bariere comerciale mai rele decât China”, a precizat liderul de la Casa Albă, adăugând că Europa face aproape imposibil să se realizeze afaceri “în ambele sensuri”.

Trump a ameninţat deja cu aplicarea de tarife asupra sectorului UE de automobile, un export cheie pentru Germania, lucru care a aplicat presiune asupra industriei.

De asemenea, preşedintele american a menţionat o temă familiară, respectiv plăţile pe care statele UE ar trebui să le facă către NATO.

“Noi plătim aproape 100% din [cheltuielile] pentru NATO, oamenii nu ştiu acest lucru. Germania nu plăteşte cât ar trebui să o facă”, a declarat Trump.

Principala atenţie a summitului din Osaka va fi plasată pe întâlnirea lui Trump cu omologul comunist chinez Xi Jinping, când cei doi vor discuta despre războiul comercial tot mai intens dintre ţările lor.

Disputa comercială sino-americană a început anul trecut, după ce preşedintele american Donald Trump a aplicat tarife de 25% asupra unor importuri chineze în valoare de 50 miliarde de dolari cu scopul de a soluţiona ceea ce a numit a fi “practici comerciale neloiale” folosite de Beijing. De atunci, cele două părţi şi-au aplicat câteva serii de tarife.

În luna mai, Beijingul a promis că va copia planul preşedintelui Trump de a creşte tarifele la unele importuri chineze în valoare de 300 miliarde de dolari, China promiţând că va impune tarife de 25% asupra unor produse americane.