Trump ia în considerare anularea unui tratat de pace cu Japonia din cauza condiţiilor “nedrepte”

Donald Trump
Donald Trump (Spencer Platt/Getty Images)

Un tratat încheiat după cel de-al doilea război mondial între cei doi foşti inamici a constituit fundaţia alianţei dintre Statele Unite şi Japonia. Tratatul garantează faptul că SUA va veni în apărarea Japoniei dacă aceasta este atacată, însă Japonia nu are o astfel de obligaţie.

Preşedintele american Donald Trump a discutat cu consilieri din domeniul apărării despre retragerea din tratatul ce durează de şase decenii, el considerând că pactul postbelic tratează în mod nedrept SUA, a raportat Bloomberg, citând surse anonime. Totuşi, potrivit unor oficiali ai administraţiei, măsura este destul de improbabilă. De asemenea, aparent nici Trump nu a făcut vreun pas în direcţia retragerii din tratatul cu japonezii. Bloomberg a mai precizat că, deşi Trump, care este un susţinător al politicii “America pe primul loc” (America first), a precizat în conversaţii private precedente că îşi susţine aliatul asiatic, totuşi el ar fi afirmat că ar dori ca aceste relaţii să fie reciproce.

Tratatul încheiat în 1951 între SUA şi Japonia susţine că Washingtonul va proteja naţiunea insulară în cazul în care va fi necesar, dar nu prevede o astfel de obligaţie pentru Japonia. O revizuire a acordului în 1960 a oferit americanilor dreptul de a staţiona forţe militare în statul asiatic.

Potrivit raportului, Trump a mai discutat şi despre ideea unor compensaţii pentru mutarea forţelor americane de la o bază din Okinawa. Aparent liderul de la Casa Albă ar considera eforturile Japoniei de a relocaliza baza americană ca fiind o “confiscare de teren”. Baza militară nu este agreată de localnici de când trei soldaţi americani au violat o fetiţă de 12 ani în 1995.

Fostul preşedinte american Barack Obama şi premierul nipon Shinzo Abe au convenit în 2013 că relocalizarea bazei ar putea avea loc în 2022, dacă ar putea fi construită o nouă structură. Însă Trump, care a fost foarte critic la adresa acordurilor încheiate de predecesorul său, aparent consideră că relocalizarea bazei reprezintă un alt exemplu al modului în care o ţară bogată profită de SUA. Aparent, Trump ar fi declarat în privat că proprietatea pe care a fost construită baza ar putea valora aproximativ 10 miliarde de dolari.

Casa Albă a refuzat să răspundă solicitărilor de comemarii ale Bloomberg. Raportul a fost publicat la scurt timp după o vizită efectuată de Trump în Japonia, unde a vizitat de asemenea nava USS Wasp la Baza Maritimă Yokosuka, folosită în comun de forţele militare ale celor două ţări. Cu acea ocazie, Trump a declarat că “alianţa dintre SUA şi Japonia este mai puternică ca niciodată”. De altfel, Trump va vizita din nou Japonia la sfârşitul acestei săptămâni pentru a participa la summitul G20, care urmează să aibă loc în Osaka.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe