Dosarul Băneasa: Statul a pierdut un teren din nordul Bucureştiului ce produce anual 30 milioane de euro numai din chirii [Europa Liberă]

Magnatul Puiu Popoviciu
Magnatul Puiu Popoviciu (Youtube - screenshot)
Andrei Popescu
22.04.2024

Statul român a pierdut 224 de hectare de teren din nordul Capitalei, zonă în care preţul mediu este de 300 euro pe metru pătrat. În teorie, terenul este al Universităţii de Agronomie. În realitate, pământul este închiriat, iar banii din chirie se duc la milionarul Gabriel “Puiu” Popoviciu, relatează Europa Liberă.

Potrivit sursei citate, afacerea din jurul terenului cunoscut ca fosta “Fermă Băneasa” a început acum mai bine de două decenii şi cuprinde o asociere cel puţin neobişnuită între o universitate şi un om de afaceri, acuzaţii de corupţie şi condamnări la închisoare. Şi bani. Mulţi bani.

La începutul lunii aprilie 2024, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins definitiv recursul prin care Guvernul României a cerut anularea a două hotărâri de guvern din 1999 în legătură cu acest teren.

Practic, ÎCCJ a stabilit că cele 224 de hectare din Băneasa - cartier din nordul Bucureştiului şi una dintre cele mai valoroase zone din România - nu fac parte din domeniul public al statului.

În 2022, potrivit grilei notarilor şi a unei notificări de expropriere pentru construcţia metroului către aeroport, un metru pătrat în perimetrul delimitat de Pădurea Băneasa, Şoseaua Bucureşti-Ploieşti şi Aeroportul Băneasa se vindea cu 300 de euro.

Conform calculelor Europa Liberă, milionarul stabilit între timp la Londra a încasat 28,8 milioane de euro din chirii, în 2022. Conform răspunsului USAMV, unitatea de învăţământ nu a primit niciun ban.

În schimb, continuă site-ul citat, Băneasa Investments SA, societatea omului de afaceri - deţinută printr-un offshore din Cipru - a raportat la Ministerul Finanţelor un profit de 144 milioane de lei. Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor