Dosarul Duicu. Elisabeta Ponea, propusă de Cazanciuc la Parchetul General, ceruse CSM să-i apere reputaţia

Adrian Bordea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)
Adrian Bordea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) (Epoch Times România)

Procurorul Elisabeta Ponea, al cărei nume apare într-unul dintre cele mai controversate dosare din prezent, dosarul „baronului” de Mehedinţi Adrian Duicu, şi-a retras cererea înaintată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care cerea să i se apere reputaţia, după ce în presă au apărut o serie de stenograme compromiţătoare.

Potrivit România Liberă, CSM discută marţi raportul Inspecţiei Judiciare de apărare a reputaţiei procurorului Ponea în loc să discute un eventual raport de sancţionare a magistratului. După ce în presă s-a aflat că soţul ei, Constantin Ponea, şeful IPJ Mehedinţi, s-a înţeles cu preşedintele CJ Mehedinţi Adrian Duicu să tragă sforile pentru ca aceasta să ocupe un post la Parchetul Înaltei Curţi, Elisabeta Ponea a sesizat CSM să-i apere reputaţia. Ulterior, procurorul şi-a retras cererea.

Inspecţia Judiciară nu a început nicio verificare a situaţiei Elisabetei Ponea pentru a se stabili dacă magistratul a încălcat statutul de magistrat, a transmis biroul de presă al CSM publicaţiei citate.

"Nu am fost sesizaţi pentru declanşarea unor astfel de verificări, iar doamna Ponea şi-a retras cererea de apărare a reputaţiei aşa că nu am declanşat nici o verificare", a fost răspunsul instituţiei.

Raportul Inspecţiei Judiciare care consemnează faptul că Elisabeta Ponea a decis să-şi retragă cererea de apărare a reputaţiei se va supune discuţiei plenului CSM, acesta fiind un prilej pentru membrii consiliului de a solicita declanşarea verificărilor procurorului Elisabetei Ponea în contextul scandalului în care aceasta este implicată.

Amintim că „baronul” de Mehedinţi, Adrian Duicu, este acuzat de DNA că a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului Victor Ponta din Palatul Victoria, unde i-ar fi cerut şefului Poliţiei, Petre Tobă, să-l menţină în funcţie şi să-l avanseze pe Constantin Ponea, şeful IPJ Mehedinţi, într-o structură de conducere din MAI. În schimbul avansării, Ponea i-a promis lui Duicu că îl va scăpa de dosarul de incompatibilitate de la ANI. Totodată, Duicu i-a promis lui Ponea că, în viitor, va obţine şi promovarea soţiei acestuia, Elisabeta Ponea, pe o funcţie de conducere în cadrul unei structuri la Parchetul din Bucureşti.

Procurorii susţin că CV-ul Elisabetei Ponea ar fi trebuit să ajungă prin intermediul şefului de cancelarie al premierului chiar în mâinile acestuia din urmă. În septembrie, ministrul Cazanciuc ar fi trimis la CSM propunerea Elisabetei Ponea pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare a DNA, se precizează în referatul DNA. Deşi ministrul a negat public acest lucru, adresa trimisă de el către CSM, prin care dorea numirea soţiei fostului şef al Poliţiei din Mehedinţi la conducerea secţiei judiciare din cadrul DNA, demonstrează contrariul.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că se aşteaptă ca ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, să demisioneze din funcţie ca urmare a implicării sale în dosarul„Baronului” de Mehedinţi, având în vedere că există două documente care atestă faptul că a minţit atunci când a negat că a propus-o pe Elisabeta Ponea să ocupe o funcţie de conducere în DNA, la solicitarea lui Duicu.

„Am speranţa că fără a fi dat afară, fără a fi remaniat, va aştepta un moment şi va părăsi Guvernul pentru această minciună, sunt două documente, unul semnat de secretarul general, altul de el însuşi. Eu cred că dl Cazanciuc va demisiona, există o singură explicaţie în care nu s-ar produce, cumetria. E cumătrul Ponta, cu cumătrul Cazanciuc, cu cumătrul Oprea, Guvernul cam e controlat de familie, ori multe lucruri s-ar putea stabili ca între cumetri. Un ministru care a minţit deliberat pleacă”, a continuat Băsescu.

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a subliniat că CSM este obligat să verifice şi să clarifice această situaţie, întrucât există comunicări oficiale ale CSM prin care se neagă primirea din partea ministrului Cazanciuc a propunerii ca Elisabeta Ponea să fie numită în funcţie de conducere.

„Or, cererea ministrului Cazanciuc adresată CSM, în legătură cu numirea Elisabetei Ponea, a fost publicată în presă. De ce l-ar acoperi CSM pe ministrul Cazanciuc? Şi pe cine acoperă, la rândul lui, Robert Cazanciuc?”, se întreabă Monica Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne