Cătălin Predoiu îi cere lui Ponta să renunţe la trecerea STS în subordinea Guvernului

Cătălin  Predoiu
Cătălin Predoiu (Epoch Times România)

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu acuză PSD că pregăteşte temeinic furtul alegerilor prezidenţiale şi îi cere premierului Victor Ponta personal să anunţe că nu susţine proiectul de lege prin care se urmăreşte trecerea STS din subordinea CSAT în subordinea Guvernului.

"PSD şi aliaţii săi pregătesc temeinic furtul alegerilor prezidenţiale. Au fost mai mulţi paşi făcuţi în această direcţie. Primul, făcut în urmă cu mai multe luni de zile, încercarea de preluare a STS în subordinea Guvernului. (...) Cer să fie adoptată o poziţie clară, limpede a premierului în sensul că a renunţat la această manevră. Nu fac procese de intenţie nimănui, citesc declaraţiile şi văd ceea ce a adoptat Camera Deputaţilor. Îi cer premierului să vină să spună că renunţă la acest proiect şi majoritatea să-l respingă", a declarat Predoiu, duminică, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Fostul ministru al Justiţiei a reamintit că respectivul proiect de lege în discuţie a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor pe 25 martie, iar Senatul "întârzie să tranşeze lucrurile".

Conform sursei citate, Predoiu a precizat că nu are dubii cu privire la corectitudinea STS în procesele electorale care urmează, adăugând însă că măsura prin care se intenţionează scoaterea acestei instituţii din subordinea CSAT "ar putea să timoreze însuşi electoratul, ar putea să dea un semn de forţă care să intimideze participanţii la jocul politic".

Reamintim că STS este instituţia ce deţine controlul asupra transmiterii datelor legate de prezenţă în ziua alegerilor şi a rezultatelor finale din fiecare secţie de votare, prin procesele verbale scanate şi trimise prin internet.

Trecerea STS în subordinea Guvernului a devenit "o prioritate" a premierului în februarie 2014, imediat după tragedia din Apuseni, în urma căreia şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aura Ion, STS fiind incriminat pentru neputinţa autorităţilor de a-i găsi la timp pe supravieţuitorii accidentului aviatic.

La vremea respectivă, atât opoziţia cât şi numeroşi analiştil politici au opinat că trecerea STS în subordinea Guvernului este o nouă tentativă a premierului fie de a decapita, fie de a aservi, după putinţă şi caz, toate instituţiile şi serviciile cheie în an electoral. Premierul a fost acuzat că se foloseşte de tragedia aviatică din Apuseni pentru a trece STS-ul în subordinea sa nesancţionat de societatea civilă, numind în fruntea serviciului oameni fideli şi obedienţi.