Dragnea anunţă o ordonanţă guvernamentală care să legifereze traseismul politic al aleşilor locali

Liviu Dragnea, viceprim-ministru
Liviu Dragnea, viceprim-ministru (Epoch Times România)

La scurt timp după ce a modificat legea pentru alegerea preşedintelui, PSD se pregăteşte să dea o nouă ordonanţă guvernamentală prin care să permită migrarea aleşilor locali de la un alt partid. Sâmbătă, vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi şef de campanie electorală a PSD, a declarat că ordonanţa care va permite aleşilor locali - personaje cheie în organizarea alegerilor - ca, într-un termen de 15 zile, să decidă apartenenţa lor politică, ar putea fi adoptată până la sfârşitul acestei luni.

"Până la sfârşitul acestei luni, în opinia mea. Noi putem să fim ipocriţi, să ne fandosim la televizor şi să discutăm la modul teoretic şi deontologic despre aşa-zisa migraţie a aleşilor locali. Am putea să fim ipocriţi fără să vedem ce se întâmplă în realitate în ţara aceasta acum, în această perioadă, de vreo câteva luni de zile. Scena politică a fost tulburată profund în acest an. S-a desfiinţat USL, din păcate, la iniţiativa colegilor de la PNL, au apărut partide noi - PMP, PLR, a apărut o alianţă, ACL cred că se numeşte. În administraţia locală, de câteva luni de zile, destui aleşi locali au ieşit chiar în conferinţe de presă lângă lideri de la alte partide decât partidele pe listele cărora au fost aleşi, spunând că susţin acel partid. (...) Au început de vreo două săptămâni să apară aceste idei, şi anume să ne aducem aminte de anul 2006, când a fost adoptată tot o asemenea lege", a afirmat Dragnea, citat de Agerpres.

Dragnea i-a disculpat pe primarii care ar vrea să migreze de la un partid la altul de eventuale acuzaţii de traseism, afirmând că scena politică a fost "tulburată" de liderii politici naţionali şi că nu este vina primarilor şi a consilierilor locali că nu se mai regăsesc într-un partid sau altul, motiv pentru care i s-ar părea "nefiresc" să se continue cu această situaţie.

De altfel, vicepremierul anunţase cu o zi înainte, la Suceava, că propune ca pentru o perioadă de două săptămâni să existe posibilitatea ca aleşii locali să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul:

"Devine din ce în ce mai pregnantă o situaţie. Începe să se instaleze o oarecare instabilitate în administraţia locală generată de apariţia unor partide - PMP, PLR, ruperea USL, apariţia ACL şi au început din ce în ce mai mulţi primari să îşi exprime public susţinerea pentru un partid, altul decât pe listele căruia au candidat. Au început să fie probleme în majorităţile consiliilor locale şi judeţene", a motivat Dragnea "necesitatea" adoptării unui act normativ prin care să se stabilească o perioadă în care toţi aleşii locali să poată opta în care partid să activeze.

Întrebat dacă se aşteaptă ca această lege să fie atacată la Curtea Constituţională, Liviu Dragnea a răspuns că astfel s-ar ajunge la un blocaj în ţară.

"Exista multe institutii. Si in lume exista institutii, poate fi sesizat si la Dumnezeu acest normativ, pentru ca, nu? Important este să blocăm tot în ţara asta. Dar noi plecăm de la o realitate, dincolo de actele normative, dincolo de posibilităţile de blocaj în care s-au specializat foarte mulţi aşa-zişi politicieni din România. Noi trăim într-o realitate, bună, rea, trăim în ea, şi, dacă avem înţelepciunea, curajul şi deschiderea să o constatăm, să luăm act de starea de fapt, să încercăm să o însănătoşim, atunci putem să o scoatem. În opinia mea, nu trebuie să mai treneze foarte mult această situaţie şi o să-i prezint primului-ministru această opţiune. În măsura în care aprobă şi este de acord, noi suntem capabili să prezentăm acest proiect de ordonanţă până la sfârşitul acestei luni şi poate fi adoptat ca ordonanţă până la sfârşitul acestei luni", a precizat Dragnea.

Propunerea lui Liviu Dragnea vine la scurta vreme după ce Guvernul a dat o ordonanţa prin care a modificat Legea pentru alegerea preşedintelui, ordonanţa atacată în instanţă de liberalii lui Iohannis, care cer anularea acesteia, arătând că ordonanţa lui Ponta modifică nepermis legislaţia specifică referitoare la alegerile pentru Preşedinţia României şi îi creează premierului mai multe avantaje în alegeri.

Reacţiile opoziţiei la propunerea PSD

Liderul PNL, Klaus Iohannis, prezidenţiabilul alianţei despre care Dragnea crede că se numeşte ACL, consideră că o astfel de ordonanţă ar fi o eroare la fel de mare ca legea amnistiei şi graţierii şi îşi exprimă speranţa că Guvernul Ponta nu va recurge la aşa ceva:

"Ar fi o eroare mare de tot dacă Guvernul Ponta ar da ordonanţa prin care s-ar aproba migraţia politică a primarilor. Ar fi o eroare la fel de mare ca acea lege a amnistiei şi a graţierii pe care şi-o doresc foarte mulţi din PSD", a declarat Iohannis, citat de Agerpres.

La rândul său, Monica Macovei, candidat independent, acuză că Liviu Dragnea vrea să legalizeze o ilegalitate, migraţia politică în rândul aleşilor locali.

"Este un alt atac al PSD la funcţionarea statului de drept, după modelul 'marţea neagră', pentru ca PSD încearcă să acapareze puterea şi să controleze întreaga ţară", scrie Macovei, candidat independent la preşedinţie, pe blogul său., intrebandu-se dacă nu cumva iniţiativa lui Dragnea are legătură cu faptul că tot mai mulţi primări din ţară se plâng de presiunile şi şantajul la care sunt supuşi, "trezindu-se peste noapte cu proiectele europene blocate chiar de instituţii aflate în subordinea ministrului Dragnea.."

Deblocarea finanţării proiectelor europene de către ministerul lui Dragnea se rezolva cu înscrierea primarilor din alte partide în PSD? se întreabă Monica Macovei.

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu consideră şi el că propunerea anunţată de Dragnea este "o nouă ticăloşie politică".

"Liviu Dragnea a anunţat public o nouă ticăloşie politică pe care o pune la cale. Vrea ordonanţă de urgenţă prin care să fure primarii altor partide, lăsându-i "să opteze" pentru PSD fără să-şi piardă mandatul, invocând ipocrit nevoia de stabilitate în comunităţile locale", apreciază Predoiu într-o postare pe Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne