Liviu Voinea despre cifrele Eurostat: „Eu rămân la părerea că nu este recesiune”

Liviu Voinea
Liviu Voinea (Epoch Times România)

„Este prea devreme” să spunem că România a intrat în recesiune, a declarat joi Liviu Voinea, Ministrul delegat pentru Buget, contrazicând datele Eurostat, conform cărora România este în recesiune.

Deşi conform datelor comunicate de Eurostat şi confirmate ulterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), economia României a scăzut în trimestrul II cu 1% faţă de trimestrul I, şi cu 0,2% în trimestrul I 2014 faţă de trimestrul IV din 2013 şi, conform Eurostat, existenţa a două trimestre consecutive cu scădere economică înseamnă recesiune tehnică, Liviu Voinea a declarat ieri "că nu este recesiune"

"Eu rămân la părerea că nu este recesiune. Este într-adevăr o încetinire a ritmului de creştere economică, dar la şase luni 2014, faţă de primele şase luni din 2013, avem o creştere de 2,6%. Da, este mai mică decât creşterea de la sfârşitul anului trecut, de 3,5%, deci din acest punct de vedere este o încetinire a ritmului de creştere economică", a declarat Voinea, potrivit Agerpres.

Datele privind primul trimestru sunt mult prea volatile şi vor mai fi modificate pe măsură ce vor apărea cifrele pentru următoarele două trimestre, a explicat Voinea motivele care îl fac să privească sceptic cifrele Eurostat, organismul care se ocupă cu statistica al Comisiei Europene.

Voinea, aflat în concediu, a declarat că nu ştia de noile cifre comuniate de Eurostat din care reiese că suntem în recesiune economică dar că INS trebuie să comunice foarte clar care sunt motivele acestei modificări.

Reamintim însă că INS a ţinut ascunse cifrele care ar fi arătat ca economia s-a contractat. Potrivit Hotnews, informaţia privind scăderea cu 0,2% în trimestrul I al anului 2014 faţă de trimestrul IV din 2013 a fost dată oficial doar de Eurostat, INS trecând informaţia sub tăcere. Informarea iniţială a INS privind evoluţia T1 2014 faţă de T4 2013 a fost de creştere economică de 0,1%, după care a avut loc o revizuire a datelor, revizuire care a confirmat scăderea economică. INS nu a făcut publică această revizuire negativă până ieri, când Eurostat a prezentat public cifrele care arată că România a reintrat în recesiune economică pentru prima dată după ieşirea din recesiune în trimestrul II din 2012.