Traian Băsescu: "În conformitate cu standardele UE, România a intrat în recesiune"

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Băsescu a ţinut miercuri o conferinţă de presă pentru a avertiza că România a intrat în recesiune şi că ne "paşte" o criză iminentă dacă nu se iau măsuri.

Conferinţa preşedintelui are loc la câteva ore după un comunicat Eurostat, confirmat ulterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), care arată că economia României a intrat în recesiune, două trimestre consecutive înregistrându-se contracţie economică. Potrivit Eurostat, economia României a scăzut în trimestrul II cu 1% faţă de trimestrul I şi cu 0,2% în trimestrul I 2014 faţă de trimestrul IV din 2013.

În consecinţă, prima afirmaţie făcută de Băsescu în cadrul conferinţei de joi a fost că, "în conformitate cu standardele UE, România a intrat în recesiune. "

"Indiferent ce definiţie a folosit 'dottore', vă invit să vedeţi definiţia pe care Eurostat o dă recesiunii. Înseamnă două trimestre succesive cu scădere a creşterii economice faţă de trimestrul anterior. România se află în această situaţie, chiar dacă faţă de anul 2013 are o uşoară creştere. Deja economia a intrat în declin şi este un declin de două trimestre consecutive", a declarat Băsescu, comentând cifrele Eurostat.

Vinovat de recesiune se face, potrivit preşedintelui, Guvernul Ponta, care, deşi a moştenit de la Guvernul Boc stabilitate macro-economică, „a reuşit, prin incompentenţă şi minciună, să creeze un dezechilibru”.

Politica Guvernului Ponta, marcată de introducerea de noi şi noi taxe, printre care "celebra" taxă pe stâlp şi acciza pe carburanţi, a dus la reducerea investiţiilor. „S-a făcut o reducere a investiţilor cu 22,5% faţă de primul semestru 2013”, a explicat Băsescu, în timp ce investiţiile străine directe au scăzut, pe primele şase luni din 2014, cu 10% faţă de anul trecut.

Problematică s-a dovedit şi absorbţia fondurilor europene, a mai explicat şeful statului, arătând că pe primele şase luni absorbţia a crescut cu doar 3 procente.

"Vreau să subliniez că pe semestrul doi România are cea mai mare scădere din UE, 1 procent", a avertizat şeful statului, reamintind că potrivit Eurostat, doar Germania, Italia şi Cipru mai au scăderi, însă mult mai mici (Germania: 0,2 din PIB, Italia: 0,2, Cipru cu 0,3), în rest toate ţările fiind pe o creştere pozitivă. "România este singura ţară care are o scădere de un procent!", a avertizat Băsescu.

"Aceste lucruri nu mai pot fi acoperite de propaganda pontistă! Proasta guvernare este o realitate!", a declarat şeful statului, afirmând că a mai trăit un proces similar, "cu un guvern mincinos", cel al lui Tăriceanu.

"Trag un semnal de alarmă. Am mai trăit odată acest proces, cu un guvern mincinos, al lui Tăriceanu. (...) Nu am să uit niciodată anul 2010, cu măsurile care ne-au fost impuse pentru a ne reechlibra după nişte măsuri propagandistice care vizau câştigarea alegerilor de către Tăriceanu şi ai lui", a afirmat Băsescu.

Deşi ţara este în recesiune, se pot lua încă măsurile necesare pentru a nu intra în criză, a mai afirmat preşedintele, care a acuzat atât PSD-ul cât şi opoziţia că sacrifică economia ţării în interes electoral.

"Astăzi s-a lansat corul mincinoşilor, al incompetenţilor, când premierul şi începând de azi cu toată forţa şi noii lor aliaţi în dezechilibrarea economică a ţării, Alianţa Creştin Liberală, formată din PNL şi PDL, cer convocarea Parlamentului pentru reducerea CAS", a declarat Băsescu, adăugând că reducerea CAS-ului nu este posibilă în actualul context economic.

"Rectificarea bugetară făcută de Ponta este un negativă, chiar dacă PR-ul său a pretins că este pozitivă", a mai declarat Băsescu, explicând că rectificarea nu putea fi pozitivă în condiţiile în care veniturile din impozitul pe salarii s-au realizat în proporţie de 94,6%, ceea ce înseamnă minus la bugetul la stat de 426 de milioane de lei, veniturile din TVA s-au realizat în proporţie de 94,3%, ceea ce înseamnă o neîncasare la buget de 1,49 miliarde lei, veniturile din accize s-au realizat în proporţie de 97,4%, aceasta însemnând o neîncasare de 301 mil. lei, iar contribuţiile sociale, acolo de unde se plătesc şi pensiile, care şi aşa au buget deficitar cu 12,5 mld. lei, s-au realizat în proporţie de 98,3%, ceea ce înseamnă 478 mil. lei neîncasaţi faţă de planificat.

"USL", căci Ponta cu liberalii şi PDL-ul sunt USL, vrea să obţină avantaje electorale promovând ideea reducerii CAS, în condiţiile în care nu sunt resurse pentru aşa ceva, a mai acuzat Băsescu.

"Reducerea CAS-ului nu face altceva decât să accentueze intrarea în criză. (...) Acest film l-am trăit pe pielea mea şi îi avertizez pe români să nu se lase păcăliţi, altfel, la anul, ei vor plăti preţul naivităţii lor. Ieşirea din criză se va face pe spatele românilor", a avertizat preşedintele, acuzând că, în momentul de faţă, "liderii de la putere şi cei din opoziţie sunt la fel de iresponsabili şi mincinoşi, fie că vorbim de Ponta, fie că vorbim de Iohannis, fie că vorbim de Blaga. Clamează reducerea CAS-ului şi vor băga ţara în criză.

Dacă vor trimite din nou legea în Parlament, o să tegiversez legea, a declarat Băsescu: "Îi avertizez să nu se joace cu ţara de dragul minciunilor electorale".

"PSD-ul, PNL-ul şi PDL-ul îi mint pe români pentru a le lua voturile. Îi mint pe cei din economie pentru a le lua bani de campanie. Vor băga ţara în criză, suntem în recesiune!", a mai acuzat Băsescu.

"O spun public, dacă se aprobă reducerea CAS-ului, România pierde acordul cu Fondul (FMI - n.r.) şi cu UE", a mai afirmat Băsescu, subliniind că sunt şi soluţii de revenire, prima dintre acestea fiind anularea taxelor introduse în economie: taxa pe stâlp, acciza pe carburanţi etc. "Dacă acesta ar fi înlăturate, ar ajuta economia să nu mai gâfâie", a afirmat şeful statului.

"Nu reducerea CAS-ului va avea ca efect revenirea la o respiraţie normală, ci reducerea fiscalităţilor", a mai susţinut preşedintele.

În finalul conferinţei de presă, Băsescu a acuzat Institutul Naţional de Statistică de "minciună prin omisiune", afirmând că alături de CNA şi Avocatul Poporului, INS a devenit o instituţie aservită lui Ponta.

"Şi INS-ul, care a lansat o minciună prin omisiune, revine declarând că a folosit un formular din 2009. Cum se poate ca să vină o instituţie europeană să ne spună că suntem în recesiune, s-a întrebat retoric Băsescu, arătând că ce a făcut INS-ul este ca scoaterea siguranţei la CNA, INS devenind, alături de CNA şi Avocatul Poporului, una din cele trei instituţii aservite premierului.

Reamintim că, potrivit Hotnews, infomaţia privind scăderea cu 0,2% a fost dată oficial doar de Eurostat, INS trecând informaţia sub tăcere. Informarea iniţială a INS privind evoluţia T1 2014 faţă de T4 2013 a fost de creştere economică de 0,1%, după care a avut loc o revizuire a datelor, revizuire care a confirmat scăderea economică. INS nu a făcut publică această revizuire negativă până astăzi, când Eurostat a prezentat public cifrele care arată că România a reintrat în recesiune economică pentru prima dată după ieşirea din recesiune în trimestrul 2 din 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie