Sfârşitul erei Voiculescu şi momentul Macovei

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Monica Macovei şi-a anunţat candidatura independentă la prezidenţiale, iar Dan Voiculescu se duce la închisoare. Este rezultatul unei lupte între două sisteme – corupţia politică, penalii şi mogulii şi de cealaltă parte un sistem de justiţie independentă care funcţionează. Pentru România s-a deschis o fereastră de oportunitate rară ce nu trebuie ratată.

Înainte ca Macovei să-şi anunţe candidatura independentă la Cotroceni, scriam că ea ar fi trebuit să fie alegerea logică a noului partid de dreapta, marele PNL, pentru această cursă. Nu voi reveni asupra argumentelor. Oricum ea însăşi şi-a dat seama că sistemul a respins-o şi a avut curajul să-şi asume pe cont propriu această bătălie.

Intrarea fostului ministru al Justiţiei în cursa prezidenţială este foarte importantă din două motive. Dacă ne gândim că actuala majoritate PSD va rămâne în picioare şi după alegeri, eventual cu învinsul Ponta revenit pe postul de premier, este nevoie ca viitorul preşedinte să fie o personalitate puternică, care să reprezinte o contrapondere reală la toate abuzurile partidului stat PSD şi să menţină echilibrul de forţe şi de putere în stat. El va avea rolul esenţial să garanteze că justiţia va rămâne independentă, că DNA şi ANI vor continua să funcţioneze, că „peştii mari” vor continua să fie prinşi. Cine poate să se achite mai bine de aceste sarcini decât fostul ministru care a contribuit decisiv la construirea sistemului de justiţie funcţional de astăzi?

Monica Macovei este singurul dintre candidaţii dreptei care are forţa de a apăra instituţiile pe care le-a ajutat să crească. O coabitare cu ea ar fi cel mai nedorit lucru pentru Ponta şi baronii PSD, dar pentru România ar fi garanţia necesară că PSD nu va acapara tot statul, ca în perioada Adrian Năstase. Din această perspectivă, Macovei are dreptate când afirmă că este singura care îl poate bate pe Ponta. Este vorba despre o luptă pe termen lung, nu doar despre câştigarea alegerilor.

Vă imaginaţi o dezbatere 1-1 în finală Ponta-Iohannis în care primarul Sibiului să-i ţină piept ca discurs lui Victor Viorel? Greu, mai ales că vedem că tehnica lui Iohannis este mai mult să tacă, să nu atace adversarii nominal. El este lent, moale, ceea ce ar putea fi o virtute - se spune că neamţul tace şi face - dar nu într-o astfel de competiţie. Iar pe termen lung, nici Iohannis şi nici Predoiu n-ar putea rezista tăvălugului PSD, eventualelor suspendări şi atacuri împotriva statului de drept.

Candidatura Monicăi Macovei este privită cu zâmbetul de buze de mulţi care spun că n-are o maşinărie de partid în spate, de mobilizare, observatori în circumscripţii, mecanisme de fraudare, n-are suficienţi bani. Totuşi, europarlamentarul se arată încrezătoare că va câştiga. De ce? Pentru că se adresează direct populaţiei, arătând ce a făcut, realizări concrete în Justiţie şi în PE, nu vorbe, şi-i îndeamnă pe cei care vor să i se alăture în lupta pentru a schimba România, ţara actualului establishment politic. Faptul că-şi ia ca aliat oamenii şi îi poate atrage chiar pe cei care nu au ieşit niciodată la vot sau care sunt dezamăgiţi de toată clasa politică actuală este un mare atu şi un pariu pentru viitor.

România a ajuns la momentul Macovei. Are de ales între o schimbare radicală, fără compromisuri ruşinoase, cu intransigenţa principiilor de curăţire a clasei politice introduse de ea, şi restaurarea sistemului corupţilor şi penalilor, al impunităţii celor puternici în faţa legii, al găştilor care jefuiesc de 20 de ani prin rotaţie ţara aceasta.

În actualul context în care partidele actuale duc o lipsă tot mai acută de mesaje şi lideri credibili, România a ajuns la momentul Macovei. Are de ales între o schimbare radicală, fără compromisuri ruşinoase, cu intransigenţa principiilor de curăţire a clasei politice introduse de ea, şi continuarea sistemului corupţilor şi penalilor, al impunităţii celor puternici în faţa legii, al găştilor care jefuiesc de 20 de ani prin rotaţie ţara aceasta. Dacă românii vor ca ”peştii mari” care încă sunt în libertate să se teamă să le mai fure din banii lor, banii publici, atunci ei au acum o opţiune. Dacă ei s-au săturat cu totul de un întreg sistem politic, reprezentat de aroganţii securişti şi milionari de carton, personificat atât de bine de Dan Voiculescu, atunci este momentul să opteze pentru o soluţie radicală, dar care s-a dovedit de atâtea ori cea mai bună.

Într-o lume politică românească dominată de corupţie, jocuri murdare şi dispreţ pentru alegători, Monica Macovei a fost unul dintre foarte puţinii politicieni care au arătat că au convingeri morale, au afirmat principii şi le-au şi apărat consecvent şi eficient. Ea a apărat şi dreptul românilor de a nu fi furaţi, luptând pe frontul anticorupţiei, plecând de la ideea că corupţia subminează bunăstarea. Pe de altă parte, Macovei a demonstrat că are forţa să reziste tuturor atacurilor mizerabile venite din partea sistemului – politicieni, televiziunile mogulilor etc. în atâţia ani şi a promovat iniţiative importante la nivel european, precum confiscarea extinsă. Nu este puţin lucru să avem un candidat la preşedinţie cu realizări concrete şi cu principii morale solide.

Revenind la condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare cu executare, este un moment istoric pentru Justiţia din România pentru că arată că nici il capo di tutti capi nu este de neatins. Este victoria sistemului creat de Monica Macovei. Pe termen lung însă alegerile prezidenţiale vor da răspuns la o întrebare esenţială: Este reforma în justiţie ireversibilă? Dacă românii vor înţelege importanţa momentului şi vor trimite o femeie independentă la Cotroceni, răspunsul va fi DA, iar după epoca Voiculescu vom intra în era Macovei. În caz că Ponta va ajunge însă la Cotroceni, totul se schimbă. Româniii au de ales acum, după foarte multă vreme, iar opţiunea lor va fi determinantă pentru cum va arăta România în următorii ani.