Monica Macovei: ”Alegerea lui Schulz în fruntea CE ne-ar duce spre est” (interviu)

Europarlamentarul democrat-liberal, Monica Macovei.
Europarlamentarul democrat-liberal, Monica Macovei. (DIETER NAGL / AFP / Getty Images)

Într-un interviu acordat în exclusivitate Epoch Times, europarlamentarul PDL vorbeşte despre riscurile orientării către est a României şi Europei, în cazul victoriei socialiştilor europeni la europarlamentare, despre parcursul european al Republicii Moldova în contextul geopolitic actual şi despre perspectivele anticorupţiei în România.

Epoch Times vă prezintă cele mai importante declaraţii ale europarlamentarului PDL:

Despre riscul orientării către est:

”Alegerea candidatului socialiştilor Martin Schulz în fruntea Comisiei Europene ne va duce spre est, spre Rusia. În aprilie Parlamentul European a votat o rezoluţie care critica dur Rusia pentru anexarea Crimeei, încălcarea tratatelor internaţionale şi a frontierelor şi care avea prevederi favorabile Georgiei şi Republicii Moldova, respectiv ca acordul de asociere cu UE să intre în vigoare. Socialiştii au refuzat să semneze această rezoluţie comună. Şi în momentul ridicării vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova, socialiştii români mi-au spus: ”Da, de ce nu laşi asta pentru la toamnă?” Iar cineva din guvern mi-a spus ”De ce te grăbeşti aşa?”

Atunci când Uniunea Europeană a sancţionat Rusia cu îngheţarea activelor apropiaţilor lui Putin şi interdicţia de circulaţie pe teritoriul UE, acest domn Schulz, şeful lui Ponta care vrea să devină şef PE a spus să nu mai sancţionăm Federaţia Rusă pentru că luăm gaze de la ruşi. Prin vene nu ne curge gaz rusesc şi nu vindem libertatea Republicii Moldova, nici a României şi nici a ucrainenilor care luptă acolo şi-şi dau viaţa pentru libertate şi independenţă. Vreau să terminăm odată cu acest şantaj”.

Despre parcursul european al R.Moldova:

”Suntem într-o situaţie de criză politică. Soluţia trebuie să fie tot una de criză şi anume să luăm Moldova, Ucraina şi Georgia în UE cu un mecanism special, ca să le urmărim şi să le determinăm să facă reformele pe care trebuie să le facă. Acordul de asociere cu Moldova nu înseamnă integrare. Eu cer ca acesta să fie semnat cât mai repede. Cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru că perioada de risc este mai mică fiindcă Federaţia Rusă clar va interveni înainte de semnare. Deja o face.

Republica Moldova s-a mişcat foarte repede după venirea forţelor pro-europene la putere în 2009, încât oficialii europeni de la Comisie îmi spuneau că se mişcă prea repede pentru noi. Au adoptat multă legislaţie, sigur că importantă este implementarea, dar au fost foarte buni şi este meritul lor”.

Despre MCV, DNA şi anticorupţie:

”Fără Mecanismul de Cooperare şi Verificare, DNA nu mai exista astăzi. S-au făcut progrese mari în justiţie, dar ele depind încă de oameni. În prezent avem un grup de procurori şi judecători care sunt curajoşi şi profesionişti şi fac toate aceste dosare. Ideea este să mergem înainte şi să fie cât mai mulţi. La anul să fie încă 100 şi tot aşa. Vedem însă că avem şi judecători şi procurori care nu fac nimic sau sunt corupţi. Pe aceştia tot DNA îi cercetează. Ideea este să cureţi sistemul şi să vină tot mai mulţi oameni foarte buni. Această schimbare a început în 2005 şi durează foarte mult.

Acesta este riscul. Dacă câştigă socialiştii, este clar ce vrea Ponta care apără toţi baronii şi oligarhii penali. Ponta vrea să-i dea afară pe procurorii, şefii de secţie de la DNA. El spune la Bruxelles că DNA e bun şi acasă că acesta trebuie desfiinţat.

Mă bucur că DNA a rezistat şi sper să reziste şi mai departe. Fără DNA, ne uitam la blaturi, şi nu la fotbal, iar Mătuşa Tamara era o rudă săracă şi necunoscută.

Prin vene nu ne curge gaz rusesc şi nu vindem libertatea Republicii Moldova, nici a României şi nici a ucrainenilor. Vreau să terminăm odată cu acest şantaj.

În orice ţară pentru ca să menţii un echilibru democratic, trebuie să împarţi puterea. USD, PSD şi Voiculescu, au guvernul, Parlamentul şi administraţia locală. Dacă vor avea şi preşedinţia, este nenorocire pentru că intrăm în dictatură mai ales că au o majoritate confortabilă în Parlament”.

Despre aderarea la Schengen:

”Trebuie să se ştie că n-am intrat în Schengen în 2012, când ne trebuia un raport MCV bun pe corupţie, din cauza lui Ponta, Voiculescu şi Antonescu. Raportul a fost devastator. De atunci toate rapoartele laudă instituţiile care-şi fac treaba - ANI şi DNA şi critică voinţa politică. Orice respingerea a ridicării imunităţii unui parlamentar pleacă ca o telegramă de la orice ambasadă cu mesajul: Nu există voinţă politică.

Orice declaraţie a lui Ponta că un dosar este politic se traduce prin formula: Nu există voinţă politică de luptă împotriva corupţiei în România. Baronul de Constanţa Nicuşor Constantinescu spune să desfiinţăm DNA. Am avut Marţea Neagră în care parlamentarii au vrut să se scoată de sub incidenţa a un sfert din prevederile Codului Penal. Cât timp vom continua aşa, nu vom întra în Schengen”.

Despre directiva confiscării extinse:

”Până acum dacă un ministru, judecător sau vameş era prins că a luat mită un milion de euro, această sumă era confiscată. Confiscarea extinsă înseamnă că judecătorul se va uita la toată averea omului respectiv şi va face o comparaţie între venitul legal şi avere. Ce nu se poate justifica se confiscă pentru că există o prezumţie că este obţinută tot prin corupţie. Asta se aplică şi la infracţiuni de trafic droguri, de trafic de copii şi altele pentru că te prinde o singură dată.

Este foarte important să le luăm banii. Asta fac şi SUA şi Marea Britanie. Dacă i-ai trimis la închisoare şi apoi ies şi au 100 de milioane afară, unii chiar îşi asumă riscul de a sta în închisoare”.

Despre locurile de muncă:

”Obiectivul principal al dreptei este crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri care sunt cei mai loviţi de şomaj. Cum? Prin taxe puţine şi mici. Numai sectorul privat creează locuri de muncă, nu statul. Daţi un vot pentru dreapta dacă vreţi locuri de muncă şi nu vreţi să ne trezim în sărăcie sub ruşi sau chinezi”.