"Dosarul Elicopterul". "Baronul" de Constanţa, Nicuşor Constantinescu, urmărit penal într-un nou dosar

Nicuşor Constantinescu
Nicuşor Constantinescu (sursa imagine: Facebook)

Procurorii DNA au dispus marţi punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, suspectat de abuz în serviciu în formă continuată într-un nou dosar de corupţie care vizează achiziţionarea de către CJ a unui elicopter destinat misiunilor de salvare care a ajuns însă să fie ţinut la RAS, o firmă "prietenă".

Din ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale reiese că, în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, CJ Constanţa, prin Nicuşor Constantinescu, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă, din judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria.

Procurorii DNA susţin că, pe 29 martie 2013, Nicuşor Constantinescu a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect "Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat", "Servicii de transport ocazional" şi "Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor", prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă şi în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită şi conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă) a elicopterului respectiv.

La data de 1 iulie 2013, Nicuşor Constantinescu a pus elicopterul achiziţionat din fonduri publice la dispoziţia persoanei juridice respective, care nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi achiziţionat elicopterul, schimbând astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv.

Pe această cale, procurorii susţin că şeful CJ Constnaţa a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne