Dosarul fraudelor bancare, extins şi la Fondul Român de Contragarantare

.
. (Photos.com)
Liviu Şerbănescu
06.11.2012

fraudelor procurorilor în dosarul fraudulor bancare de 22 de milioane de euro, în care au fost implicate sucursale ale BCR, BRD şi CEC, a fost extinsă la nivelul al doilea al mecanismului de garantare creat de stat pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, adică la Fondul Român de Contragarantare.

Fondul a efectuat deja o plată în contul unui credit contractat de o firmă al cărei nume apare în dosarul aflat pe masa procurorilor DIICOT, relevă Ziarul Financiar.

Acest fond administrează active de 100 milioane euro, însă nu lucrează direct cu băncile şi emite practic scrisori de garanţie către celelalte fonduri de garantare.

Dacă fondul de contragarantare a efectuat deja o plată, înseamnă că fondul de garantare a creditelor a despăgubit la rândul său banca.

Firmele pen­tru care fondul a emis contragaranţii în ultimii trei ani şi ale căror nume apar în dosarul procurorilor DIICOT sunt Alram Servinvest Import Export, Ancuta SRL şi Doru-Mar Trans.

Cele trei companii sunt controlate de Daniel Ruse şi Mihai Stan, identificaţi de procurori ca şefii grupării de fraudatori.

Conform datelor procurorilor, firma Ancuta SRL a obţinut în 2010 un credit de 3,1 milioane de lei de la CEC Bank, valoarea garanţiei acordate de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în acest caz fiind de 2,4 milioane de lei.

Şi firma Alram Servinvest Import Export a luat de la BRD un împrumut de 4,2 milioane lei, tot cu garanţia statului. Creditul nu a fost rambursat şi banca a trecut la executarea scrisorii de garanţiei

Ioan Hidegcuti, preşedintele Fondului de Contragarantare, a declarat recent că dacă procurorii vor dovedi frauda, Fondul îşi va recupera banii.

Băncile îşi pot recupera banii fie prin executarea clienţilor care au obţinut creditul prin fraudă, fie prin încasarea unor poliţe de asigurare în cazul în care se dovedeşte că frauda a fost facilitată de angajaţi ai băncilor.

În urma scandalului, mai mulţi angajaţi ai băncilor implicate în scandal au fost concediaţi şi sunt cercetaţi de procurori.

Pe lângă cei doi şefi ai reţelei şi pre­şe­dintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Aurel Şaramet, printre persoanele anchetate se nu­mă­­ră şi vi­cepreşedintele BRD, Claudiu Cercel.

Aurel Şa­ramet este şi membru în consiliul de supraveghere al Fondului de Contragarantare.

În acest dosar, şase persoane au fost arestate preventive în cazul fraudelor bancare estimate de anchetatorii DIICOT la 22 milioane de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor