Dosarul "Mafia cărnii": doi inspectori de la DSV Cluj au fost arestaţi

Carne de vacă şi de porc
Carne de vacă şi de porc (Sean Gallup / Getty Images)
Flori Mladin
21.03.2014

Noi elemente apar în urma cercetărilor în Dosarul "Mafia cărnii". Curtea de Apel Bucureşti a decis joi să fie reţinute alte patru persoane, printre care doi inspectori de la Direcţia Sanitară Veterinară (DSV) Cluj.

Ca urmare a deciziei instanţei, cele patru persoane reţinute de procurorii DIICOT, vor rămâne în arest.

Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată la instanţa supremă.

Potrivit DIICOT, „unul dintre cei patru reţinuţi a aderat şi sprijinit din 2012 o grupare infracţională constituită cu scopul de a sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat prin omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, precum şi evidenţierea cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive în evidenţele contabile ale mai multor societăţi comerciale”.

Altă persoană care a fost reţinută este suspectată că a favorizat ca produsele alterate din magazinele aparţinând unei societăţi comerciale să nu poată fi descoperite de inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare Cluj care efectuau controlul. Totodată, acesta a valorificat bunuri provenite din achiziţii intracomunitare, au precizat procurorii.

Potrivit DIICOT, un inspector de la DSV Cluj care a fost reţinut este suspectat că l-a anunţat pe celălalt inspector DSV reţinut că urmează să se facă un control la o anumită societate comercială, lăsându-i acestuia timpul necesar să ascundă marfa stricată.

Celălalt inspector de la DSV Cluj reţinut este suspectat că, la un controlul efectuat în perioada 12-13 martie la depozitul unei societăţi comerciale, "şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, prin aceea că nu a luat măsurile legale care se impuneau, astfel că a permis comercializarea în continuare a produselor alterate".

Procurorii DIICOT au efectuat peste 100 de percheziţii în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni pentru destructurarea a două grupuri infracţionale organizate formate din 80 de persoane specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate, trafic de influenţă.

Membrii grupărilor infracţionale achiziţionau, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, în special carne şi ouă din state membre ale UE - Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA -, care se vindeau pe pieţele din ţara noastră la un preţ mult mai mic.

În activităţile infracţionale au fost implicaţi şi angajaţi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, precum şi lucrători de la Poliţia de Frontieră, precum şi un inspector de la Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor Cluj şi un consilier de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară.

Conform procurorilor, inspectorul de la OPC Cluj este suspectat de trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat, iar în cazul consilierului de la ANSV s-a dispus extinderea şi începerea urmăririi penale, deoarece ar fi suspectat de favorizarea făptuitorului.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor