Dragnea dă ultimatum PNL-ului privind regionalizarea

Dezbatere pe tema regionalizării la Academia Română. În imagine, Crin Antonescu, în prim plan , Victor Ponta şi Liviu Dragnea în plan secund
Dezbatere pe tema regionalizării la Academia Română. În imagine, Crin Antonescu, în prim plan , Victor Ponta şi Liviu Dragnea în plan secund (Epoch Times România)
Epoch Times România
01.10.2013

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că încă aşteaptă punctul de vedere al PNL referitor la proiectul de lege privind regionalizarea, pe care l-a transmis liberalilor acum aproximativ o lună. În acelaşi timp a precizat că nu este firesc ca PSD şi PNL să propună proiecte diferite dacă respectă votanţii USL. Potrivit unor surse citate de Realitatea, Liviu Dragnea a dat PNL termen până la 15 octombrie să se pronunţe în această chestiune.

"Ceea ce m-a făcut pe mine să am o reacţie vineri se referă la modul cum noi am abordat relaţia cu cetăţenii. Noi am fost în 2012 în alegeri împreună în USL, nu am cerut oamenilor să voteze PSD şi PNL, nu ştim cum ieşea. Şi atunci nu cred că este firesc, dacă ne respectăm cetăţenii care ne-au votat, să mergem cu proiecte de legi unul de la PSD, unul de la PNL. Aşa cred eu", a declarat Liviu Dragnea.

Dragnea aşteaptă punctul de vedere al PNL asupra proiectul de lege privind regionalizarea: "Aşteptăm ca în perioada următoare - tot aşteptăm - ca din partea colegilor de la PNL să vină un punct de vedere pe proiectul de lege pe care l-am remis acum trei-patru săptămâni".

Întrebat de jurnalişti dacă îl încurcă această aşteptare, Dragnea a replicat: "Nu e vorba că mă încurcă pe mine, pentru că nu discutăm de două proiecte, nu facem regionalizare şi descentralizare pentru Liviu Dragnea. Eu sunt suficient de descentralizat şi regionalizat. (...) Numai că nu putem face două procese de regionalizare în România, nu putem avea decât un singur proces".

Liderul PSD, coordonator din partea PSD al procesului de regionalizare, a explicat că el a trimis proiectul de lege după luni întregi de analiză şi dezbatere publică în toată ţara şi, totodată, proiectul poate "suporta orice fel de modificare", dar "pentru a realiza aceste modificări, trebuie să ne întâlnim şi să discutăm, ceea ce eu aştept în continuare".

Potrivit unor surse din USL, PNL are termen până la 15 octombrie să se pronunţe asupra proiectului prin care se realizează o regionalizare preliminară.

Actul normativ prevede înfiinţarea Consiliilor de Dezvoltare Regională, instituţii preliminare regiunilor care au un statut juridic distinct, până când noţiunea de regiune va fi inclusă în Constituţie. Structura acestor Consilii de Dezvoltare Regională se va suprapune configuraţiei judeţelor asociate care vor forma o regiune, în aşa fel încât să fie realizată continuitatea în derularea programelor prin fonduri europene.

În acelaşi timp, Consiliile de Dezvoltare Regională vor beneficia inclusiv de posibilitatea de a gestiona fonduri bugetare, prin schimbarea legii administraţiei publice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor