Dragnea în rebranding. Promisiuni de transparenţă şi normalitate la Camera Deputaţilor

Aflat în picaj de imagine şi criticat chiar şi în propriul său partid, Dragnea se declară dispus, după discuţii cu Nicuşor Dan, să schimbe modul de lucru în Parlament, în direcţia transparenţei şi a respectării Opoziţiei.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

De la intrarea în Parlament, reprezentanţii USR în Parlament s-au plâns în continuu că ordinea de zi în comisii le este transmisă prea târziu, că nu au timp să se documenteze asupra actelor normative pe care li se cere să le avizeze etc. Plângerile lor au fost primite de-a surda până astăzi, când, în plin picaj de imagine, Liviu Dragnea a plecat finalmente urechea la ce zice USR şi a promis miercuri, după o discuţie de circa o oră cu Nicuşor Dan, că ordinea de zi a comisiilor din Camerea Deputaţilor va fi transmisă cu o săptămână înainte iar şedinţele comisiilor vor fi transmise online, cât mai curând.

Întâmplător sau nu, aceste promisiuni sunt făcute în contextul în care românii care ies în stradă seară de seară cer schimbarea modului în care se face politică şi demisia lui Dragnea şi, chiar şi în sânul propriului partid, Dragnea începe să se izbească de critici. Şi dacă pe Chirica l-a mazilit iar pe Ivan l-a minimalizat, cu Ponta (şi cu cei ce-l susţin) nu îi este la fel de uşor să facă acelaşi lucru...

"Cred că ieri sau alaltăieri m-a rugat domnul Nicuşor Dan să avem o discuţie de organizarea din Parlament. Şi am avut o discuţie şi legată de transparentizarea activităţilor de aici şi de eficientizare. Şi am ajuns amândoi la o concluzie zic eu bună. Urmează să o implementez.

În primul rând este vorba despre dorinţa care este şi a dumnealui şi a mea şi o să vorbesc cu cei din serviciul tehnic şi o să se întâmple cât de repede să nu mai întârziem cât am întârziat la votul electronic şi anume ca toate şedinţele comisiilor de specialitate din Cameră să fie transmise online. Aşa cum este la Comisia pentru Administraţie Publică şi cred că o să se întâmple foarte repede.

De asemenea, este o problemă cu anunţarea ordinii de zi a comisiilor pentru săptămâna care urmează şi în ziua de studiu individual. Astea sunt chestiuni de detaliu dar sunt importante pentru funcţionarea Parlamentului şi sunt importante şi pentru mine pentru că eu vreau ca fiecare parlamentar să aibă posibilitatea să studieze înainte cu câteva zile de şedinţa comisiei care sunt proiectele de legi care se vor dezbate în comisii. Şi o să le cer tuturor preşedinţilor de comisii ca cel mai târziu miercuri după-amiază să transmiă ordinea de zi pentru săptămâna viitoare în aşa fel încât ziua de joi, care este o zi stabilită pentru studiu individual să fie folosită pentru această activitate, pentru că dacă colegii deputaţi nu au temele pentru comisia pentru săptămâna care urmează nu au ce să studieze chiar dacă este studiu individual. (...) Sunt nişte chestiuni bune, pe care le-am convenit, pe care o să le pun în practică de săptămâna viitoare.", a declarat Dragnea după discuţia cu Nicuşor Dan.