Dragnea: Protestatarii "dau cu pietre" în bietul Chevron

Protestatarii blochează utilajele Chevron la Pungeşti
Protestatarii blochează utilajele Chevron la Pungeşti (captură Facebook)

În linie cu viziunea PSD despre lume şi viaţă în general, şi despre gazele de şist în special, vicepremierul Liviu Dragnea i-a acuzat pe oamenii din Pungeşti că se pun în calea progresului şi a bunăstării a 20.000.000. de români.

In cadrul emisiunii"după 20 de ani" difuzata duminica de Pro Tv, Dragnea a dat glas ideilor exprimate de "seniorul" partidului, Ion Iliescu şi de mult mai tânărul premier, V. Ponta, care i-au etichetat în repetate rânduri pe cei ce se opun proiectelor RMGC şi Chevron drept obscurantişti, fie dezinformaţi, fie ostili progresului, fie extremişti, fie toate la un loc:

”De ce, datorită acestor gaze de şist la care noi avem şansa să avem acces şi pentru faptul că câteva sute de oameni, pe care nu-i condamn, care sunt minţiţi, încearcă să blocheze accesul statului român şi al celor 20 de milioane de români la dezvoltare? Cetăţenii din Pungeşti pun presiune pe 20 de milioane de români, încearcă să blocheze accesul statului român la resurse”, a deplâns Dragnea "impiedicarea progresului" la PRO Tv.

Milos, vice-premierul, a adăugat că nu este supărat pe săteni, căci aceştia sunt minţiţi şi dezinformaţi.

Întrebat de cine sunt minţiţi localnicii din Vaslui, Dragnea a identificat rapid vinovaţii: preotul din sat, alţi oameni de la diferite ONG-uri din Vaslui, din Bârlad la care s-ar adăuga "diverşi tineri care vin din zone care nu au nicio legătură cu Vasluiul sau Pungeştiul."

Gazele de şist sunt o mare oportunitate pentru România, a mai afirmat Dragnea, declarând că el este "categoric, categoric" în favoarea exploatării lor. În viziunea sa, o decizie pe tema gazelor de şist ar trebui luată "printr-un dialog preşedinte-premier-Guvern, în folosul ţării, lăsând la o parte toate divergenţele.", informează Realitatea TV

Saracu' Chevron!

Întrebat dacă protestele ar putea determina retragerea Chevron din România, Dragnea a dat de înţeles că o astfel de decizie ar fi uşor de înţeles, în condiţiile în care protestatarii din Pungeşti ”dau cu pietre în cap”, informează pesurse.ro

”Nici nu trebuie să o spună. Dacă dvs. aţi vrea să exploataţi la mine în curte un zăcământ de gaze din care să beneficiez şi eu şi dvs, şi eu vă dau cu pietre în cap, vă dau pumni, vă dau palme, până la urmă dacă şi vecinul [Ucraina - n.r.] are aceeaşi bogăţie şi vă primeşte cu braţele deschise, de ce să nu plec?”, a declarat Dragnea.

Această viziune "pesimistă" contravine oarecum declaraţiilor premierului Ponta care, cu ocazia vizitei în SUA a asigurat că "nu pleacă Chevron" şi chiar cu declaraţiile oficialilor Chevron care, ca urmare a protestelor din Pungeşti, au anunţat că sistează "temporar" lucrările, care vor fi reluate după o campanie de informare, în urma căreia, sătenii să înţeleagă că exploatările sunt în beneficiul lor şi că nu prezintă niciun risc pentru ei.

Chevron nu da niciun semn că pleacă, dimpotrivă, umblă din poartă in poartă, în toate cele 7 sate ale comunei Pungesti ca sa convingă oamenii ce buă este fracturarea hidraulică pentru ei.

Context

Chevron a primit în data de 3 octombrie undă verde de la autorităţile judeţene pentru a demara construcţia primei sonde de explorare a gazelor de şist în România. Anterior, în ciuda protestelor sătenilor, a miilor de bârlădeni, a ecologiştilor din România şi în pofida numeroaselor semnale de alarmată trase de specialiştii ce avertizau asupra consecinţelor extrem de periculoase ale exploatărilor gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, compania a primit toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea - Pungesti.

După protestele localnicilor din 14 octombrie, urmate de reacţii de solidaritate din întreaga ţară şi străinătate, Chevron şi-a retras specialiştii trimişi în zonă.

Localnicii au organizat un referendum în urma căruia au decis împotriva explorării gazelor de şist. La rândul său, Consiliul Local Pungeşti a emis o hotărârea de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist în comună. Prefectura Vasului a considerat hotărârea oficialilor de la Pungeşti ilegală şi anticonstituţională şi a solicitat anularea ei în instanţă, afirmând că autorităţile locale nu se pot pronunţa asupra exploatării zăcămintelor din subsol, acestea fiind în proprietatea exclusivă a statului.

Drept urmare, joi, 14 noiembrie, peste 100 de săteni s-au urcat în căruţe şi au plecat cu mic cu mare la oraş, la Vaslui, pentru a îi cere socoteală prefectului că nu ţine cont de hotărârea lor.

Ei au cerut demisia prefectului Radu Renga (care nu a demisionat), precum şi dreptul la un trai neotrăvit.

„Să nu ne otrăvească. Să ne lase să trăim liniştiţi în sărăcia noastră, cum ne cred ei”, a exprimat dorinţa colectivă a localnicilor din Pungeşti unul dintre protestatari.

Prefectul a declarat că, atâta vreme cât va fi el prefect, se va respecta legea, în timp ce localnicii declară că nu vor renunţa la proteste până ce Chevron nu pleacă de lângă comuna lor. Definitiv.