Dragobetele, sarbatorit la Muzeul Satului

Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" anunta marcarea, sambata si duminica, a sarbatorii de Dragobete, considerata echivalentul romanesc al zilei Sfantului Valentin sau Valentine's Day, printr-un program care cuprinde muzica populara, datini si obiceiuri dedicate iubirii la romani, concursuri cu premii.

Nu vor lipsi mesterii populari, produsele din gastronomia traditionala si bio, martisoarele vesele si originale.

In fiecare an, in calendarul popular romanesc, pe 24 februarie, se sarbatoreste Dragobetele, eveniment care marcheaza instalarea primaverii si renasterea naturii.

Divinitate mitologica asemanatoare lui Eros (zeul iubirii, in mitologia greaca) si Cupidon (sau Amor, zeul roman al dragostei), Dragobete, cunoscut si sub numele de Dragomir, este considerat, in credinta populara romaneasca, fiul Babei Dochia.

Navalnic si nestatornic, Dragobetele se diferentiaza de blajinitatea Sfantului Valentin din traditia catolica si este inchipuit ca fiind un flacau voinic, chipes si iubaret, care salasluieste mai mult prin paduri.

Dragobetele a fost preluat de la vechii daci, unde era perceput ca un zeu petitor si ca un nas ce oficia in cer, la inceputul primaverii, nunta tuturor animalelor. De-a lungul veacurilor, acesta a devenit protectorul iubirii celor care se intalnesc in ziua de Dragobete, iubire care tine tot anul, precum cea a pasarilor care "se logodesc" in aceasta zi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură