Drulă iese cu acuzaţii: Ciolacu ştia de ţeapa Euroins / Aici e treaba procurorilor să vadă ce s-a întâmplat la ASF

Cătălin Drulă
Cătălin Drulă

Preşedintele USR Cătălin Drulă a anunţat că partidul său a depus solicitare oficială pentru revocarea din funcţie, de către Parlament, a actualei conduceri a Autorităţii de Supraveghere Financiară, pe care o acuză că "a privit pasivă cum milioane de români au fost păgubiţi de companiile de asigurări".

Totodată, USR solicită demararea procedurii de numire a unei noi conduceri la ASF, preşedinte şi Consiliu.

"Ce se întâmplă cu Euroins este o nouă ţeapă pe piaţa de asigurări, o ţeapă la care ASF este complice. Am avut City Insurance în 2022, astăzi este Euroins. Să fie limpede: ASF a lăsat Euroins să vândă hârtii A4 pe post de RCA. ASF a fost complice la o gaură, cum spune chiar Autoritatea într-un comunicat, de 1,75 de miliarde lei, sub cerinţa de capital minim absolută. ASF trebuia să supravegheze şi i-au lăsat în continuare pe cei de la Euroins să vândă RCA, asigurări care acum nu mai au nicio acoperire.

Prin urmare, am depus astăzi la Parlament cerere de revocare a conducerii ASF, atât a preşedintelui, cât şi a Consiliului, iar luni îl aştept pe Marcel Ciolacu să voteze această revocare şi să numim, în sfârşit, după 10 ani, profesionişti în conducerea ASF.

Pentru că, altfel, ajungem să plătim miliarde şi miliarde de lei de la buget. S-au plătit până acum pentru City Insurance 650 de milioane de lei şi suntem abia la jumătate cu despăgubirile, pentru a acoperi incompetenţa sau chiar complicitatea. Aici este treaba procurorilor să vadă ce s-a întâmplat la ASF, cu ţeparii pieţei de asigurări", a declarat Cătălin Drulă.

USR îl acuză că Ciolacu că ştia de "ţeapa Euroins"

"Dovada că Marcel Ciolacu ştia de mai multă vreme de situaţia Euroins o reprezintă declaraţiile sale de săptămânile trecute. PSD şi PNL au obligaţia să explice românilor de ce au înţesat conducerea ASF cu oameni de partid, cu rude, soţi şi soţii, oameni care au lăsat să se întâmple dezastre pe piaţa de asigurări, astfel că românii au ajuns să plătească de două-trei ori mai mult pentru o poliţă RCA.

Problemele de pe piaţa de asigurări erau bine cunoscute de conducerea ASF de acum aproape doi ani, când acelaşi preşedinte al ASF, Nicu Marcu, a fost chemat de două ori în Comisia de buget din Senat, condusă atunci de senatorul USR Claudiu Mureşan, pentru a răspunde acuzaţiilor aduse de un avertizor de integritate din ASF, potrivit căruia conducerea ASF favoriza asigurătorii prin aplicarea unor sancţiuni simbolice şi, implicit, vătăma drepturile şi interesele legitime ale asiguraţilor.

Subiectul a fost îngropat de partidele din vechea clasă politică, deşi falimentul City Insurance avea să afecteze în 2022 circa 3 milioane de români."

Conducerea ASF e sub protecţia PSD şi PNL

"La începutul anului 2023, USR a cerut, în mod repetat, conducerii ASF să vină în Parlament şi să arate măsurile pe care le-a luat atât pentru a preîntâmpina dezastrul produs în 2022 pe piaţa asigurărilor de falimentul City Insurance, cât şi pentru a preveni repetarea unor episoade similare. Sub protecţia PSD şi PNL, conducerea ASF, în frunte cu preşedintele Nicu Marcu, a ignorat solicitările USR, cum a ignorat şi problemele de pe piaţa asigurărilor.

De abia acum, când se prefigurează un nou cutremur pe piaţă, PSD şi PNL au anunţat că permit conducerii ASF să vină la Senat în faţa comisiilor de specialitate, luni, 20 martie. Este însă mult prea târziu şi mult prea puţin.

Conducerea ASF trebuie revocată din funcţie, aşa cum s-a întâmplat şi în 2017, când un alt şef al Autorităţii dispus mai mult să asculte comenzile politice decât să se preocupe de problemele din piaţă, a fost revocat din funcţie pentru modul dezastruos în care ASF a gestionat criza de pe piaţa RCA din 2016.

Atunci, în mai 2017, în baza raportului Comisiilor economice şi de buget ale celor două Camere, plenul reunit l-a revocat pe Mişu Negriţoiu din funcţia de preşedinte al ASF ca urmare a neîndeplinirii de către acesta a obligaţiilor legale pe care le avea în exercitarea mandatului."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne