Dumitru Alaiba: Preşedinţia nu este gospodăria lui Dodon. ANSA să verifice provenienţa cadourilor oferite jurnaliştilor

Produsele alimentare şi alcoolice pot fi puse în circulaţie doar după un control riguros al calităţii şi inofensivităţii. Nimeni, nici măcar Preşedinţia, nu are dreptul să pună în circulaţie produse necertificate, afirmă Alaiba.
Cadourile oferite jurnaliştilor de către Preşedinţia R. Moldova
Cadourile oferite jurnaliştilor de către Preşedinţia R. Moldova (facebook.com/V. Călugăreanu)

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba solicită Preşedinţiei Republicii Moldova actele de provenienţă a produselor alimentare şi alcoolice oferite de către Igor Dodon drept cadouri jurnaliştilor la petrecerea organizată pe 24 decembrie.

„Nu o să mai spun nimic despre aspectele etice şi conotaţia produselor pe care a ales să le includă în geanta cu daruri. Despre asta s-a vorbit. Mă interesează legalitatea provenienţei acestor produse. Domnul Dodon tare şi-a bătut capul despre problemele horeca vara aceasta.

Oricine are cât de cât de a face cu această industrie ştie cât de gravă încălcare este să pui în circulaţie produse necertificate, fără acte de provenienţă”, scrie parlamentarul pe pagina sa de Facebook precizând că este o încălcare gravă pentru produsele din carne şi este în special de grav pentru cele alcoolice. „Pentru vişinată ai nevoie de alcool etilic.”

Politicianul menţionează că potrivit legii, marfa pusă în circulaţie fără acte de provenienţă poate fi calificată drept contrabandă sau marfă contrafăcută, lucru care implică penalităţi şi sancţiuni. „Instituţia prezidenţială nu este gospodăria privată a lui Igor Dodon. Şi dacă cineva avea intoxicaţie? Cine era responsabil? Ce acte urmau a fi verificate, dacă ele, probabil, nu există?”.

Produsele alimentare şi alcoolice pot fi puse în circulaţie doar după un control riguros al calităţii şi inofensivităţii, iar barierele administrative, costurile şi birocraţia din acest proces sunt principalul impediment pentru micii antreprenori. Nimeni, nici măcar Preşedinţia, nu are dreptul să pună în circulaţie produse necertificate, notează deputatul PAS.

Astfel, Dumitru Alaiba solicită Preşedinţiei certificatele de conformitate, controlul sanitar-veterinar, certificatele de inofensivitate obţinute de la instituţiile statului care permit punerea în circulaţie a produselor; copiile facturilor fiscale şi documentelor contabile primare vizând mărfurile incluse pe bilanţul Preşedinţiei. „După asta o să insist ca autorităţile responsabile să-şi facă treaba.”, a afirmat Alaiba.

”Cred că ar fi cazul ca Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) să aplice uniform legea, indiferent că e vorba de Preşedinţie sau de un mic antreprenor”, a conchis deputatul.

În ajunul Crăciunului peste 60 de jurnalişti de la Chişinău au participat la Preşedinţie la o discuţie informală cu Igor Dodon, după care şeful statului, în cadrul unei emisiuni televizate, a informat publicul că tuturor celor care au participat la eveniment le-a dăruit: o sticlă de vin de la Sadova, o sticlă de vişinată, un borcan de tuşonkă (carne la borcan n.r.), o cutie cu bomboane şi un calendar cu imaginea preşedintelui Dodon.