Dumitru Sliusarenco: Cadourile lui Igor Dodon au ”prăjit” tot jurnalismul din Moldova

Scandalul cadourilor oferite de Dodon jurnaliştilor va avea efecte de lungă durată, întrucât la prima tentativă de a scrie în viitor despre interpreţii care vor cânta pentru partide, acestora li se va reproşa că au primit caouri, afirmă Sliusarenco.
Dumitru Sliusarenco, avocat Promo-LEX
Dumitru Sliusarenco, avocat Promo-LEX (facebook.com)

Avocatul Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco consideră că nimeni nu s-ar fi gândit că tuşonka (carne la borcan n.r.) oferită de preşedintele Dodon va ”prăji” tot jurnalismul din Moldova. „În mod cert toată dezbaterea, criticile şi dezbinarea creată acum în mediul jurnalistic îl avantajează pe preşedinte. Divide et impera. Păcat că jurnaliştii nu înţeleg şi continuă să insiste pe argumente banale, ca ”relaţii omeneşti”, ori ”dreptul de a primi cadouri”.”

Acesta susţine că prin definiţie jurnaliştii nu ar trebui să accepte niciun fel de cadouri de la politicieni sau reprezentanţi ai puterii. Jurnaliştii pot desigur primi cadouri, însă doar atunci când ei ”nu sunt jurnalişti”, adică când participă la eveniment ca persoane fizice, în afara calităţii lor de jurnalişti.

„Haideţi să ne imaginăm ce ştiri ar apărea în mass media dacă la aşa eveniment ar fi participat conducătorii organizaţiilor non-guvernamentale, membrii Consiliului Superior al Procurorilor, ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Curţii Constituţionale ori ai altor instituţii cheie şi ar fi ieşit cu torbuşoare de tuşonkă (sacoşe cu carne n.r.) de la preşedinte?”, se întreabă retoric avocatul.

Şi dacă jurnaliştii cred că acest scandal nu va avea efecte de lungă durată, o dau în bară grav, subliniază Dumitru Sliusarenco precizând că la prima tentativă de a scrie în viitor despre ”hrişca lui Şor” ori despre interpreţii care vor cânta pentru partide, li se „va scoate ochii”cu propria ”tuşonkă”.

În cadrul unei întâlniri neformale de la Preşedinţie, care a avut loc pe 24 decembrie, Igor Dodon le-a oferit jurnaliştilor prezenţi câte un borcan cu carne - „tuşonkă” -, vişinată, vin de la Sadova, dar şi mai multe „suvenire” precum calendar cu chipul preşedintelui, dulciuri şi agende roşii.

Şeful statului nu a invitat la întâlnirea neformală jurnaliştii de la unele instituţii de presă de la Chişinău care au făcut investigaţii despre încălcările grave admise de el, modul în care este finanţat Partidul Socialiştilor şi averile rudelor preşedintelui.

Asta se numeşte trolling de preşedinte. Dacă aş fi în locul jurnaliştilor care au acceptat tuşonka lui Dodon, aş organiza un flashmob şi i-aş întoarce borcanele înapoi, notează jurnalistul Dorin Galben. „Nu de alta, dar acum, în perioada sărbătorilor, este multă mâncare mai gustoasă decât tuşonka de la Sadova. Cu calendarul aş aprinde focul. Iarna maculatura e la mare căutare.”