Dumitru Sliusarenco: Să cheltui de trei ori mai puţin pentru elevi decât pentru deţinuţi înseamnă să nu vrei un viitor mai bun

E important de alocat suficienţi bani pentru educaţie, consideră Sliusarenco, adăugând că în afară de faptul că statul ar putea economisi o grămadă de bani, ar fi evitate o sumedenie de infracţiuni, dintre care multe sunt violente şi provoacă suferinţă şi tragedii umane.
Dumitru Sliusarenco, jurist Promo-LEX
Dumitru Sliusarenco, jurist Promo-LEX (europalibera.org)

Statul Republica Moldova cheltuie în fiecare lună, conform informaţiilor prezentate oficial de autorităţi, aproximativ 5.400 lei per deţinut - oameni care comit crime şi fapte ilegale împotriva altor oameni sau a statului - şi această sumă e cam de 7-8 ori mai mică decât ar trebui să fie, scrie, pe contul său de Facebook, avocatul Promo-LEX Dumitru Sliusarenco. Mai mult decât atât, expertul a specificat că acestea sunt doar cheltuieli de întreţinere, care nu includ banii pentru finanţarea administrativă a penitenciarelor, salariile angajaţilor, reparaţiile, mobilă, tehnică etc.

În acelaşi timp, statul alocă lunar 1.313 lei per elev, în învăţământul gimnazial/liceal, elevii fiind oamenii mici pe care statul îi pregăteşte pentru viaţă, a adăugat Sliusarenco.

„A fost stabilit că dacă în procesul de învăţământ s-ar implementa programe eficiente de gestionare a comportamentului - gestionarea emoţiilor, reacţie la agresivitate, educaţie sexuală - numărul viitorilor infractori ar putea să scadă cu 30-40%.

În afară de faptul că statul ar putea economisi o grămadă de bani, ar fi evitate o sumedenie de infracţiuni, dintre care multe sunt violente şi provoacă suferinţă şi tragedii umane”, se arată în mesajul expertului.

În context, acesta a ţinut să specifice că una dintre cele mai mari erori pe care le comit statele, dar în special Moldova, este indiferenţa şi subaprecierea importanţei educaţiei.

„Să cheltui tu de 3 ori mai puţin pentru elevi decât pentru deţinuţi înseamnă foarte tare să nu vrei un viitor mai bun. Asta nu înseamnă că trebuie alocaţi mai puţin bani pentru deţinuţi, dimpotrivă, trebuie asigurate condiţii umane de detenţie. E important însă de alocat suficienţi bani pentru educaţie, astfel încât să fie o prioritate reală”, a conchis expertul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe