După atentatele din Suruc, Turcia blochează accesul la Twitter

Logoul Twitter
Logoul Twitter (Bethany Clarke/Getty Images)
Andrei Popescu
22.07.2015

Turcia a blocat accesul la Twitter pentru a împiedica publicarea de imagini cu atacurile sinucigaşe care au zguduit sud-estul Turciei şi care au provocat 32 de victime, a declarat miercuri agenţia de ştiri de stat Anadolu.

Guvernul încearcă de asemenea să blocheze utilizatorii de Twitter să facă apel la proteste împotriva guvernului, care este acuzat că nu face suficient pentru a preveni astfel de atentate, a adăugat agenţia.

Oficialii turci au manifestat temeri că atacurile sinucigaşe din oraşul Suruc fac parte dintr-o campanie a Statului Islamic ca răspuns la eforturile recente de a submina operaţiunile sale în Turcia.

Autorităţile turce au susţinut că în ultimele şase luni au reţinut peste 500 de oameni suspectaţi că ar lucra cu Statul Islamic. Oficialii susţin că o operaţiune desfăşurată în această lună a dus la prinderea a 21 de suspecţi terorişti implicaţi în reţele de recrutare existente în diverse părţi ale ţării.

În Istanbul şi alte oraşe au erupt proteste după atentatele din Suruc, manifestanţii strigând slogane de învinuire a guvernului pentru aceste atacuri. Marţi, politia a reţinut aproximativ 30 de persoane înainte ca acestea să mărşăluiască către un birou local al partidului aflat la putere în Istanbul.

Un tribunal din Suruc a emis o interdicţie pentru publicarea în mass media a imaginilor legate de atacurile sinucigaşe, incluzând platformele de socializare, şi a cerut ca website-urile care nu se conformează să fie blocate, a raportat Anadolu.

Un oficial guvernamental a declarat că Turcia a cerut companiei Twitter să şteargă 107 URL-uri cu imagini legate de atentatele din Suruc. Compania a înlăturat aproximativ 50 de URL-uri şi lucrează în prezent asupra celorlalte rămase.

Oficialul, care a cerut să rămână anonim, a declarat că se aşteaptă ca URL-urile să fie înlăturate în curând şi ca accesul la Twitter să fie restabilit.

Turcia a blocat periodic mass media socială în trecut. La începutul anului, guvernul a ordonat blocarea temporară a website-urilor Twitter şi Youtube în timpul unei crize a ostaticilor desfăşurată într-un tribunal din Istanbul. Cele două website-uri au fost blocate şi anul trecut după ce mai multe înregistrări audio cu discuţii secrete privind securitatea - care sugerau corupţia în rândul oficialilor guvernamentali - au fost publicate pe reţelele sociale. Tribunalul Suprem al Turciei a revocat ulterior interdicţiile, considerându-le neconstituţionale.

Măsurile anterioare ale autorităţilor turce de a bloca reţelele de socializare au provocat critici ample din partea guvernelor şi organizaţiilor occidentale de monitorizare a drepturilor civile.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor