După distrugerea avionului militar de către forţele pro-Rusia, Kievul avertizează că va răspunde decisiv

Preşedinte Ucrainei, Petro Poroşenko
Preşedinte Ucrainei, Petro Poroşenko (youtube.com)

Preşedintele Ucrainei a promis, sâmbătă, că va lansa un răspuns dur împotriva forţelor pro-Rusia care au dărâmat un avion de transport al armatei, omorând 49 de soldaţi ucraineni, a notat Reuters.

Poroşenko a invocat şefii serviciilor de securitate la scurt timp după ce avionul lovit de o rachetă anti-aeriană s-a prăbuşit. Aparatul de zbor se îndrepta către aeroportul din apropierea oraşului Lugansk, centrului conflictelor din estul Ucrainei.

”Toţi aceia implicaţi în actele cinice de terorism de o asemenea magnitudine trebuie să fie pedepsiţi”, a adăugat acesta, anunţând că duminică va fi o zi de comemorare a celor 49 de victime, printre care şi 40 de paraşutişti.

Mai târziu acesta a emis încă un comunicat şi a cerut o altă întrunire cu şefii serviciilor de securitate în ziua de luni, precizând că armata ucraineană a intensificat operaţiunea de eliberare a teritoriilor estice.

”De dragul păcii, trebuie să acţionăm decisiv şi cu scop”, a declarat acesta, aclamând eliberarea oraşului Mariupol din mâna forţelor pro-Rusia în ziua de vineri şi capturarea a 248 de kilometri de frontieră cu Rusia ”peste care teroriştii primesc arme, echipament, întăriri şi bani”.

Rămăşiţele arse ale avionului au fost împrăştiate pe un teritoriu de sute de metri peste câmpurile de grâne din Novohannivka, un sat aflat la 20 de kilometric sud-est de Lugansk.

O bucată din coada avionului s-a înfipt în sol, iar bucăţile din motor, fuselaj şi alte părţi erau împrăştiate prin jur. Un pluton de trupe paramilitare ale Rusiei a cercetat ruinele avionului, căutând muniţie.

”Aşa funcţionează. Fasciştii pot să aducă câte întăriri vor, dar noi vom face asta de fiecare dată. Vom vorbi cu ei în propriul limbaj”, a declarat un paramilitar rus în vârstă de 50 de ani, denumit de camarazii de arme Pyotr, într-o manieră tipică propagandei ruse. Acesta avea o armă de asalt într-o mână, o mitralieră uşoară în cealaltă mână, şi două centuri cu muniţie peste umeri.

Doborârea avionului este cea mai puternică lovitură suferită de forţele guvernamentale în timpul unui incident, de la începutul crizei din luna februarie şi ar putea amplifica tensiunile între Rusia şi Statele Unite, care acuză Moscova de înarmarea rebelilor.

Secretarul de stat American, John Kerry, a discutat cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, avertizând că Statele Unite şi partenerii săi din G7 ar putea ”ridica costurile” impuse Rusiei în cazul în care Moscova nu întrerupe legăturile cu "separatiştii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe