Duşmanul lui Putin, Navalny, a fost amendat pentru protestul din week-end

Alexei Navalny ţinând un banner pe care scrie "Sunt împotriva represiunii şi torturii" în timpul acţiunii sale personale, 27 octombrie 2012
Alexei Navalny ţinând un banner pe care scrie "Sunt împotriva represiunii şi torturii" în timpul acţiunii sale personale, 27 octombrie 2012 (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
31.10.2012

Cel mai proeminent activist de opoziţie din Rusia, Alexei Navalny, a fost amendat marţi cu 1.000 de dolari de către un tribunal din Moscova pentru rolul său într-un protest din week-end, în temeiul unei noi legi despre care adversarii preşedintelui Vladimir Putin susţin că vizează sufocarea dizidenţei, se arată într-un raport Reuters.

Bloggerul anti-corupţie s-a aflat printre cei trei adversari ai lui Putin care au fost reţinuţi sâmbătă, pentru scurtă vreme, la un protest din centrul Moscovei ce urmase primei reuniuni a unui nou organism de opoziţie al cărui lider este Navalny, fiind ales printr-un vot on-line.

Criticii Kremlinului din Rusia şi din străinătate susţin că reţinerile şi amenzile fac parte dintr-o reprimare mai largă a activiştilor, care au condus un val de proteste de stradă împotriva regimului lui Putin ce durează de aproape 13 ani.

"Aceste detenţii constante au legătură cu un singur lucru destul de evident - ei încearcă să împiedice acţiunile în masă prin urmărirea penală constantă a oamenilor", a declarat Navalny pentru reporteri în faţa sălii de judecată.

Judecătorul din Moscova l-a găsit pe Navalny vinovat de organizarea unui protest nesancţionat, care a încălcat ordinea publică - o acuzaţie pe care el o neagă.

Legea prin care Navalny a fost amendat cu 30000 de ruble (aproximativ 1.000 de dolari) a făcut parte dintr-o serie de noi acte legislative aprobate de când Putin a început noul său mandat, pe care activiştii pentru drepturi civile le-au denunţat ca fiind draconice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor