Eclipsă totală de Lună: Observatorii vor fi martorii unui fenomen rar

Eclipsa de lună de pe 15 iunie 2011, văzută din Islamabad.
Eclipsa de lună de pe 15 iunie 2011, văzută din Islamabad. (AAMIR QURESHI / AFP / Getty Images)

În dimineaţa zilei de 8 octombrie are loc o eclipsă totală de Lună, vizibilă în Canada şi Statele Unite ale Americii. Aceasta este cea de a doua eclipsă totală a astrului nocturn în 2014. Fenomenul precedent a avut loc pe 15 aprilie.

În anul 2014 asistăm la o serie foarte rară de patru eclipse lunare consecutive. Următoarele două eclipse vor avea loc pe 4 aprilie 2015 şi pe 28 septembrie 2015, conform huffingtonpost.com.

Eclipsa totală de lună mai este cunoscută şi ca "Lună sângerie" datorită culorii roşu-portocaliu pe care o are Luna când trece prin umbra Pământului.

În România eclipsa nu va fi vizibilă, întrucât la acea oră va fi ziuă în această regiune a planetei noastre.

Evenimentul astrologic va putea fi observat însă în nordul Statelor Unite şi în Canada chiar înainte de răsăritul Soarelui, locuitorii acestor regiuni putând admira un fenomen foarte rar, când pe cer se vor afla Soarele la răsărit şi respectiv Luna la apus.

Când are loc o eclipsă, Soarele şi Luna sunt la 180 de grade pe cerul nopţii şi în mod normal cele două planete nu pot fi văzute simultan. Totuşi, datorită refracţiei luminii în atmosfera terestră, este posibil ca, cu câteva minute înainte de răsăritul Soarelui şi de apusul Lunii, imaginile celor două corpuri să fie vizibile pe cer o scurtă perioadă. Persoanele care vor privi cerul în acele momente vor vedea Soarele la orizontul estic cu câteva momente înainte de a fi răsărit şi Luna încă vizibilă la câteva momente după ce de fapt a apus, explică space.com.

NASA a transmis că eclipsa va începe la ora 10.25 GMT şi se va încheia la 11.24 GMT.

În România, ultima eclipsă totală de Lună vizibilă a avut loc pe 10 decembrie 2011, iar următoarea se va produce pe 28 septembrie 2015.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură