Eclipsă totală - însoţită de un cutremur care zguduie Americile

America Centrală a fost zguduită luni de un cutremur cu doar câteva ore înainte de prima eclipsă totală de Soare din SUA de după anul 1918.
Eclipsă totală de Soare, 21 august 2017. (George Frey/Getty Images)
Andrei Popescu
22.08.2017

Cutremurul de magnitudine 5,0 s-a produs la 80,4 km în largul coastei regiunii mexicane Chiapas luni după amiază, potrivit declaraţiilor oficialilor.

Cutremurul a avut loc cu câteva ore înainte ca eclipsa totală de Soare să fi învăluit în întuneric Statele Unite. Eclipsa a durat aproximativ 40 de minute.

GDACS (Global Disaster Alert and Coordination System) a precizat că seismul a avut loc la ora locală 14, pe lungime de 10 km.

Pe website-ul său, GDACS a susţinut: “Cutremurul s-a produs în largul coastei, în apropiere de Mexic, statul Chiapas (populaţie 3.524.501).

“Distanţa până la cea mai apropiată coastă este de 79 km.

“Cel mai apropiat aeroport este Tapachula Internaţional (la distanţă de 92 km). Cel mai apropiat port este Puerto Madero (la distanţă de 83 km)”.

Milioane de americani s-au adunat de-a lungul unei fâşii de teren lată de 112 km şi lungă de 4.023 km, din Oregon până în Carolina de Sud pentru a vedea spectacolul ceresc.

Cel mai sudic punct al statului Illinois a avut parte de cea mai lungă perioadă a apogeului eclipsei, 2 minute si 40 de secunde. În restul teritoriului american eclipsa a durat mai puţin.

Aproximativ cinci eclipse de Soare au loc în fiecare an, dar fiecare este vizibilă doar într-o anumită porţiune pe suprafaţa Pământului, unde se întâmplă să cadă umbra Lunii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor