Ediţia a V-a a Festivalului de Film Istoric Râşnov

(photos.com)
Roxana Rădulescu
02.08.2013

A V-a ediţie a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov se desfăşoară în perioada 2-11 august, la cinematograful oraşului şi în grădina Cetăţii Râşnov, sub egida Primăriei, în parteneriat cu Asociaţia Mioritics şi Uniunea Cineaştilor din România.

Fiecare ediţie a festivalului are un concept clar şi abordează tematici istorice naţionale şi internaţionale corelate cu temele generale ale anului în curs. Programul cuprinde filme de ficţiune româneşti şi internaţionale, filme documentare, şcoala de vară pentru studenţi şi masteranzi, dezbateri, concerte, expoziţii.

"Avem teme foarte interesante şi la ediţia din acest an, respectiv abordăm o perioadă care cumva a influenţat perioada anilor în care trăim, perioada anilor '60-'70, când atât pe plan politic, cultural, dar şi al televiziunii aveam modificări foarte importante, aveam puncte de plecare şi, atunci, această temă şi sub raport artistic şi cinematografic a devenit foarte tentantă pentru noi. Avem aniversări legate de anii '60, de exemplu anul 1968 în istoria lumii, şi temele principale au în vedere tocmai această perioadă 1968, în istorie, anii '60 în muzică. Ca şi personalitate istorică în acest an îl avem pe ex-preşedintele SUA John F. Kennedy. De asemenea, o temă de suflet pentru Râşnov este Amza Pellea. În fiecare an abordăm istoria românească, şi anul acesta avem câteva momente de excepţie legate de Amza Pellea, iar cinematograful oraşului va purta numele marelui actor. Amza Pellea şi Sergiu Nicolaescu vor fi reperele pentru singurul muzeu al Filmului Istoric din România care se va deschide în acest an în Cetatea Râşnov", a declarat joi într-o conferinţă de presă, directorul festivalului, Nicolae Pepene.

Pe lângă filme, concerte şi momente artistice care vor avea loc la cinematograful din localitate şi în Grădina Cetăţii Râşnov, se va desfăşura şi Şcoala de vară, ediţia a II-a, cu lectori din ţară şi din străinătate ce abordează teme legate de tematica festivalului, anii '60. Printre invitaţi se numără Irina Margareta Nistor, Oana Pellea, Tudor Caranfil, Adrian Cioroianu, Răzvan Mihai Ungureanu.

Peste 40 de filme, 10 documentare, dezbateri, concerte cu muzica anilor '60, dar şi contemporană vor avea loc pe parcursul festivalului. "De la ediţia festivalului din acest an aşteptăm să ne bucurăm de istorie şi de film, să avem un punct de plecare pentru viitorii istorici, iar oraşul Râşnov să devină în continuare un punct de reper pentru agenda culturală naţională", a adăugat directorul festivalului.

Festivalul de Film Istoric începe vineri la ora 20:00 în Cetate, când va avea loc festivitatea de deschidere şi concertul trupei Never Enough din Râşnov, care va cânta din muzica anilor '60. De la ora 21:00 va rula filmul românesc al lui Tudor Gurgiu "Despre oameni şi melci", producţie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor