Editor din Hong Kong cedează în faţa presiunii chineze?

Editorul “dispărut” din Hong Kong, Lee Bo, a declarat că renunţă să publice cărţi interzise în China. El a făcut această afirmaţie la o zi de când a reapărut în Hong Kong după ce a ajuns pe mâna torţionarilor comunişti.
Un manifestant afişează o poza cu Lee Boo, unul dintre cei cinci editori din Hong  Kong care au fost răpiţi de agenţii chinezi în 2015.
Un manifestant afişează o poza cu Lee Boo, unul dintre cei cinci editori din Hong Kong care au fost răpiţi de agenţii chinezi în 2015. (Anthony Wallace/AFP/Getty Images)

Un editor din Hong Kong, care a dispărut în urmă cu câteva luni după ce a îndrăznit să publice o carte despre viaţa romantică a liderului comunist chinez Xi Jinping, a reapărut brusc în oraş. Bărbatul, împreună cu alţi patru colegi, fusese răpit pur si simplu de către agenţi de securitate chinezi, şi dus cu forţa în "patria-mamă", unde, ar fi fost supus presiunilor, un membru al grupului apărând chiar la televizor pentru a-şi face autocritica, în celebrul stil maoist.

Acum el a reapărut în oraşul Hong Kong, "complet schimbat".

Lee citat de thepaper.cn a declarat vineri că nu va mai vinde niciodată ceea ce a numit a fi “cărţi inventate”.

Editorul, a cărui răpire a declanşat un scandal internaţional, a declarat că nu va mai conduce librăria Causeway din Hong Kong, care pune la vânzare titlurile publicate de Mighty Current. Librăria rămâne în continuare închisă, fiind acuzată de obrăznicie la adresa "elitei" corupte de la Beijing.

Editura lui Lee a fost populară în rândul turiştilor din China continentală, deoarece publică volume care tratează desfrânarea conducerii comuniste. Multe dintre cărţi sunt interzise în China.

Adoptând o nouă atitudine pro-China, Lee a lăudat aşa zisa prosperitate a Chinei, adăugând că este mândru de faptul că este chinez. Editorul a precizat că ar fi pregătit să îşi ducă fiul autist în China pentru a primi, conform spuselor sale, un tratament medical “avansat”.

Luat cu forţa

Dispariţia lui Lee din Hong Kong în decembrie 2015 a fost atribuită agenţilor de securitate chinezi care operează în fosta colonie britanică. Conform unor rapoarte de la începutul acestui an, poliţia din Hong Kong nu ar fi ştiut de manevrele agenţilor chinezi.

Dacă se confirmă acţiunile agenţilor chinezi, atunci răpirea reprezintă o încălcare a principiului “o ţară, două sisteme” adoptat de China în 1997, când a preluat controlul asupra Hong Kong-ului de la britanici.

Întrebat dacă a fost răpit din Hong Kong de agenţii de securitate chinezi, Lee a răspuns că nu îi este “convenabil” să afirme ceva în acest sens.

Oficialii pentru imigraţie au refuzat să confirme rapoartele media locale care au susţinut că Lee a trecut graniţa înapoi în China.

Lee este unul dintre cei cinci editori dispăruţi la sfârşitul anului trecut, care au lucrat pentru editura Mighty Current sau librăria Causeway Bay.

Unul dintre colegi, Gui Minhai, dispărut din Tailanda în octombrie 2015, a apărut luna trecută la televiziunea chineză de stat, aparent mărturisind că a fugit de la scena unui accident rutier produs în decembrie 2003 în oraşul Ningo, în care a murit o studentă de 20 de ani. Legitimitatea materialului video a fost contestată, unii susţinând că frizura şi tricoul lui Gui se schimbă între secvenţe, sugerând că materialul a fost realizat prin lipirea mai multor cadre separate.

În declaraţia sa, Gui a susţinut că s-a predat în mod voluntar autorităţilor chineze în octombrie 2015 pentru presupusa sa implicare în accidentul rutier, susţinând că a avut mustrări de conştiinţă pentru fapta sa. Totuşi, fiica editorului, Angela Gui, a declarat pentru ziarul The Guardian că nu ştie dacă a avut loc într-adevăr acel accident, adăugând că ea consideră că tatăl său a fost răpit din apartamentul lui din Tailanda şi nu s-ar fi predat în mod voluntar.

Săptămâna trecută, unele rapoarte au susţinut că ceilalţi trei sunt arestaţi în China şi investigaţi cu privire la “activităţi ilegale” nespecificate.

Lee, în vârstă de 65 de ani, s-a întors în Hong Kong în cursul zilei de joi, trecând punctul de frontieră Hong Kong-Shenzhen cu un automobil, împreună cu un bărbat neidentificat. Aparent, el ar fi cerut să i se respecte intimitatea.

“Nu am îndrăznit să merg o perioadă de timp în China continentală. Am auzit că oamenii au avut probleme din cauza afacerilor lor cu cărţi interzise. Mi-a fost frică. Dar după ce m-am dus în China şi mi-am rezolvat toate problemele, mă simt mult mai liniştit”, a declarat el, fiind citat de ziarul chinez South China Morning Post.

În scrisori trimise soţiei sale, Lee i-a declarat acesteia că ajută la o investigaţie în China, deşi unii au considerat că s-ar putea ca regimul comunist chinez să îl fi forţat să se implice. Ulterior, el a cerut poliţiei din Hong Kong să renunţe la investigaţia asupra dispariţiei sale. Cererea lui a fost precedată de plângeri venite din partea a trei dintre colegii săi.

Suprimarea mass mediei chineze

Partidul Comunist Chinez a relansat campania sa de suprimare a mass mediei. Un binecunoscut jurnalist chinez, Jia Jia, a dispărut la începutul acestei luni şi a apărut după ce a stat 10 zile în arestul poliţiei.

“Eliberarea lui Lee are caracteristici chineze”, a declarat Willy Lam, expert în problemele Chinei la Universitatea Chineză din Hong Kong, pentru AFP. “Esenţial este că nu a fost complet eliberat ... el trebuie să dea raportul la Beijing”, a adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe