Educaţia muzicală stimulează creierul copiilor - Studiu

Sergiu Celibidache
Sergiu Celibidache (photos.com)

Muzica este benefică pentru copii. Studiul unui instrument muzical nu reprezintă doar un mod de petrecere a timpului liber, ci aduce mai multe beneficii pentru creierul copiilor. Lecţiile de vioară sau pian îi ajută pe cei mici să depăşească anxietatea şi contribuie la îmbunătăţirea capacităţii de concentrare şi controlul propriilor emoţii.

Acestea au fost concluziile unei cercetări, realizate la University of Vermont College of Medicine, şi considerată ''cea mai amplă cu privire la relaţia dintre studierea unui instrument muzical şi dezvoltarea cerebrală''.

Pentru acest studiu, publicat în Journal of American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, au fost recrutaţi 232 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani. Pentru fiecare copil a fost făcută o scanare a creierului printr-un RMN, şi diferite teste de evaluare a comportamentului, într-un interval de doi ani.

Rezultatele acestor analize au fost apoi corelate cu IQ-ul (coeficientul de inteligenţă) şi informaţiile cu privire la eventuala utilizare a unui instrument muzical, care a condus, de-a lungul anilor, la schimbări semnificative în anumite zone ale creierului. Practic, o activitate pozitivă, cum ar fi educaţia muzicală, studierea unui instrument muzical, a dus la o schimbare în zonele motorii (din cauza necesităţii de a coordona mişcările), şi stimularea acelor regiuni ale creierului legate de funcţionarea executivă, controlul inhibitor şi procesarea emoţiilor.

Toate acestea duc la scăderea riscului de apariţie a anxietăţii şi depresiei, a eventualelor probleme de atenţie sau comportament agresiv, chiar şi la copii sănătoşi, la cei care nu au fost diagnosticaţi cu o tulburare sau afecţiune psihică.

Prin joc, să le dăm posibilitate copiilor să exploreze diferite instrumente muzicale iar, în timp, acestea pot înlocui cu succes alte activităţi precum jocurile pe calculator sau privitul la televizor. În acest fel, capătă încredere în forţele proprii, devin mai creativi, iscusiţi, inteligenţi şi, nu în ultimul rând, învaţă să aprecieze frumosul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.