Efectul Max. Proiect M.Ap.N. privind "gestionarea şi utilizarea" animalelor de serviciu

Max, câinele erou al Armatei.
Max, câinele erou al Armatei. (Grupul Social pentru Apărarea Dreturilor Animalelor - A.D.A.)

Valurile de reacţii ce au urmat veştii că Max, câinele erou al Armatei Române a fost scos la pensie şi abandonat când s-a îmbolnăvit, în loc să fie tratat pentru a i se salva viaţa, a determinat luarea de măsuri la nivel de M.Ap.N., cel puţin la nivel declarativ.

Luni, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa a dispus constituirea unui colectiv de lucru care să elaboreze, până la sfârşitul acestei săptămâni, un set de acte normative cu caracter intern (norme şi instrucţiuni) privind utilizarea în M.Ap.N. a animalelor de serviciu, informează Mediafax.

Totodată, la nivelul Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi informare publică a fost desemnat un grup de experţi care, împreună cu alte structuri ce deţin animale de serviciu, să realizeze un proiect de lege privind "gestionarea şi utilizarea" animalelor în condiţiile respectării legislaţiei europene referitoare la protecţia animalelor, mai relatează sursa citată.

Max

Acum câţiva ani, Max era mândria Armatei, antrenat să detecteze explozibili în teatrele de operaţiuni. A efectuat două misiuni în Afganistan în cadrul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni” şi a Batalionului 300 Infanterie “Sf. Andrei”.

Culmea ironiei, deşi a salvat nenumărate vieţi, când i-a venit rândul să fie el salvat, fiind depistat cu o boală gravă, "soldatul cu blană" Max a fost "pensionat", în loc să fie tratat şi ajutat să se facă bine.

Boala cu care a fost diagnosticat Max, dirofilarioză, cunoscută şi ca viermi la inimă, este tratabilă iar câinele erou ar fi putut, pe perioada tratamentului, să-şi continue misiunea de a salva vieţi, dacă Armata ar fi ales să-l trateze în loc să-l scoată la pensie anticipat.

Încadrat la categoria "bun fix" al Armatei şi abandonat de cei alături de care a luptat, Max risca să ajungă într-un adăpost, uitat de lume, însă povestea lui a ajuns şi la urechile unei binecunoscute militante pentru drepturile animalelor şi protecţia mediului, Sorina Hanea care l-a luat în grijă şi se ocupă de tratamentul lui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne