Egiptul, în căutarea turismului pierdut

(photos.com)

La doi ani de la revoluţia care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Hosni Mubarak, turiştii încep timid să revină în Egipt.

Potrivit cifrelor anunţate de ministrul turismului, Hisham Zaazu, 2,86 de milioane de turişti au vizitat ţara piramidelor în primul trimestru al anului, cu 14,4% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Însă majoritatea lor nu au călcat în pieţele unde au loc manifestaţii şi nici în templele faraonice de pe valea Nilului, ci au preferat plajele însorite de la malul Mării Roşii. Un turism pentru soare şi plajă, cât mai departe de revoltele de stradă, notează marţi ziarul ABC.

Totuşi, numărul turiştilor este extrem de mic dacă se ţine cont de faptul că în 2012 au vizitat Egiptul 11 milioane şi jumătate de turişti, iar înainte de primăvara arabă, s-au înregistrat 14,7 milioane de vizitatori. Însă obiectivul Ministerului egiptean al Turismului este de a ajunge din nou la nivelurile din 2010, iar noul guvern islamist vrea să profite de pieţele emergente şi caută să deschidă acest sector şi turiştilor din Extremul Orient.

Compania aeriană Egiptair şi-a înmulţit zborurile în Japonia. Totodată, ministrul Zaazu a informat că poartă negocieri pentru a suplimenta numărul de zboruri către oraşele Chinei şi cu capitala Coreii de Sud, Seul. America Latină, continentul vizitat săptămâna trecută de preşedintele egiptean, Mohamed Morsi, se numără de asemenea printre obiective, alături de Iran, de unde Zaazu speră să atragă anual 200.000 de turişti, în pofida opoziţiei salafiştilor egipteni care văd în turiştii şiiţi un pericol pentru puritatea religiei Egiptului, majoritar sunită.

Noul guvern se confruntă însă cu mute provocări, între care cea mai mare este însuşi caracterul islamist al executivului. Ministrul Zaazu vrea să-i convingă pe vizitatori că Egiptul rămâne o ţară deschisă turiştilor din alte culturi iar săptămâna trecută a reiterat ceea ce pare să devină un lei-motiv al ministerului 'alcoolul şi costumele de baie sunt binevenite'. Ascensiunea Islamului politic în ţară a dus la crearea unui nou tip de turism care poate atrage o nouă piaţă. La câţiva kilometri de Al Gouna, localitate turistică din Hurgada, a fost inaugurat un nou hotel având eticheta 'halal' în care nu se servesc băuturi alcoolice şi care are o zonă rezervată doar femeilor, pentru ca turistele pudice să se bucure de intimitate.

În pofida unei recuperări a turismului în zonele de litoral, la Marea Roşie, situaţia este însă dramatică la Cairo şi în valea Nilului. 'Gradul de ocupare a hotelurilor este de numai 15% în aceste zone. Sudul a rămas pustiu, este dezolant', a declarat Heba Bakri, membru în conducerea Asociaţiei Egiptene a Hotelurilor. Zeci de nave de croazieră sunt ancorate între Assuan şi Luxor, în timp ce din capitală, încă afectată de instabilitatea generată de tranziţia politică, turiştii au dispărut.

Sectorul turistic a denunţat lipsa de securitate a străzilor unde poliţia şi-a asumat un rol pur decorativ, fapt ce a contribuit la îndepărtarea turiştilor. În ianuarie, grupuri turbulente au profitat de ciocnirile cu poliţia pentru a ataca hotelul Semiramis, unul dintre cele mai luxoase din ţară. 'Nu ştiu cât timp vom mai rezista astfel', recunoaşte Bakri, care administrează un local familial din capitală şi care supravieţuieşte graţie diplomaţilor, angajaţilor ONG şi ziariştilor, care lucrează temporar la Cairo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură