Egiptul pare gata să întoarcă pagina

(photos.com)
Mioara Stoica
09.11.2013

La mai mult de patru luni de la lovitura de stat care a dus la arestarea preşedintelui islamist Mohamed Morsi, ministrul de externe Nabil Fahmy a anunţat că până la începutul anului 2014 ţara va avea un nou Parlament. "Între februarie şi martie - a spus Fahmy - cetăţenii vor fi chemaţi să voteze pentru alegerile parlamentare iar la vară vor fi alegeri prezidenţiale".

După sute de victime, ciocniri şi arestări, Egiptul pare gata să întoarcă pagina. Nu este încă clar dacă partidul fostului preşedinte Morsi va participa la vot. Fahmy a anunţat că "partidul Frăţiei Musulmane este legal", lăsând astfel o deschidere. Dar un litigiu cu privire la legitimitatea acestuia este încă în curs de desfăşurare, relatează La Stampa.

Apelul la urne face parte din foaia de parcurs adoptată de către guvernul militar al lui Abd al-Fattah Khalil al-Sisi. Prima etapă presupune adoptarea unei noi Constituţii la care lucrează deja un comitet. Apoi, textul va fi supus unui referendum popular. Autorităţile prevăd ca totul să se încheie până la sfârşitul acestui an, deschizând astfel calea pentru alegerile legislative din primele luni ale anului 2014.

În aceeaşi perioadă va avea loc şi procesul lui Mohamed Morsi. Fostul preşedinte, acuzat de incitare la violenţă în legătură cu protestele oronizate la 5 decembrie 2012, în faţa palatului prezidenţial din Cairo şi unde au fost ucişi 10 manifestanţi, a apărut pentru prima dată în faţa instanţei de judecată la 4 noiembrie şi a generat imediat haos. Morsi a numit instanţă "nelegitimă" afirmând că procesul este "o farsă". Sala de judecată a fost înfiinţată pentru această ocazie în cadrul Academiei de Poliţie din Cairo.

"Eu sunt Dr. Mohamed Morsi - a spus el judecătorilor - Preşedintele Republicii. Împotriva mea a avut loc o lovitură de stat militară. Liderii acestei lovituri de stat sunt cei care trebuiesc judecaţi pentru trădare". În jurul tribunalului improvizat pentru audiere, sute de militanţi islamişti au scandat sloganuri împotriva armatei.

Audierea a fost amânată şi Morsi a fost transferat cu elicopterul la închisoarea Tora din Cairo, unde sunt închişi numeroşi membri ai Frăţiei Musulmane. Următoarea audiere este programată pentru 8 ianuarie 2014. În mijlocul campaniei electorale, Egiptul se pregăteşte de o nouă iarnă de proteste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor