Einstein a avut dreptate - undele gravitaţionale sunt reconfirmate

La trei luni după anunţul surpriză făcut de oamenii de ştiinţă despre existenţa undelor gravitaţionale, fizicienii au făcut publică a doua observaţie despre fuziunea a două găuri negre
Albert Einstein
Albert Einstein (Facebook)

Oamenii de ştiinţă de la observatorul Laser Interferometer Gravitaţional Wave Observatory (LIGO) şi Virgo Collaborations (care include peste 250 de fizicieni, ingineri şi tehnicieni din 19 laboratoare aflate în cinci ţări pe continentul european - Olanda, Ungaria, Polonia, Franţa şi Italia au primit un cadou neaşteptat de Crăciun anul trecut, atunci când detectoarele LIGO au înregistrat un nou semnal de undă gravitaţională, la numai trei luni după detectarea primului semnal.

La fel ca şi la primul, "semnalul a venit de la 'dansul' final a două găuri negre aflate pe punctul de a fuziuna", au declarat specialiştii Centrului Naţional de Cercetare Ştiinţifică (CNRS).

Undele gravitaţionale transportă informaţii despre originile lor şi despre natura gravitaţiei, ce nu pot fi obţinute pe alte căi. Fizicienii care lucrează cu echipele LIGO şi Virgo Collaborations au determinat că momentele finale ale fuziunii unor găuri negre au generat undele gravitaţionale observate pe 26 decembrie anul trecut.

Albert Einstein a postulat existenţa undelor gravitaţionale, cu un secol în urmă, în Teoria Generală a Relativităţii. El a presupus că ceea ce numim în mod curent spaţiu-timp este de fapt un spaţiu curbat de prezenţa gravitaţională a obiectelor cosmice, introducând aşa-numitul tensor de curbură, pentru a reprezenta matematic curbura spaţiu-timpului, indusă de prezenţa materiei/energiei.

Celebrul fizician a teoretizat că undele gravitaţionale ar fi asemănătoare cu undele formate într-un iaz atunci când o piatră este aruncată în apă.

Până în septembrie anul trecut, oamenii de ştiinţă au reuşit să găsească doar dovezi indirecte ale existenţei undelor gravitaţionale, acestea fiind extrem de greu de măsurat.