El Sabinar, misterioasa pădure din insula El Hierro (video)

Jneapărul, sau sabina, cum este numit pe insulă, acest copăcel conifer totdeauna verde (juniperus commúnis) este emblema insulei El Hierro.
Jneapărul, sau sabina, cum este numit pe insulă, acest copăcel conifer totdeauna verde (juniperus commúnis) este emblema insulei El Hierro. (Google.com)

La Dehesa sau La Dehesa de Sabinosa este o parte nelocuită a insulei El Hierro din Insulele Canare, Spania. Acolo, în singurătatea profundă a locului, se află una dintre cele mai frumoase zone, străbătută permanent de urletul intens al vântului, înfăşurată într-o mantie de mister şi magie. Este El Sabinar, pădurea misterioasă.

Jnepenii vechi (pini pitici) sunt adevăraţii martori ai dezlănţuirii elementelor naturii. Cu ramurile lor grele şi răsucite care mângâie solul, par pedepsiţi de eternul alizeu care mătură acest loc.

Jneapărul (juniperus communis), sau sabina, cum este numit în zonă, acest arbust totdeauna verde, din familia coniferelor, este emblema şi parte a scutului insulei.

Pe timpuri, aborigenii din insula El Hierro lucrau acest lemn foarte mult apreciat, făcând unelte, podoabe, cherestea, arme; coloniştii care au venit mai târziu au folosit, de asemenea, acest lemn, sabina, în diverse construcţii.

Arbuştii din pădurea de sabine din El Hierro au aproximativ 8 metri înălţime (dar există unii şi mai înalţi), cu trunchiuri groase care aproape ating solul, dându-i acestui loc o mare valoare şi atractivitate turistică.

Pădurea El Sabinar este situată în apropiere de Santuario de la Virgen de los Reyes. De acolo, coboară un drum şerpuitor, învăluit în tăcere, care încadrează zonele El Verodal, Arenas Blancas, ajunge la Pozo de La Salud şi urcă până la Sabinosa; vizavi se află uimitoarea vale El Golfo; un traseu interesant care nu ar trebui ratat atunci când vizitaţi insula. Sunt cele mai frumoase părţi ale insulei El Hierro.