Electorale? Netanyahu repetă promisiunea de anexare a coloniilor evreieşti din Cisiordania

Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu intenţionează să anexeze toate coloniile israeliene în Cisiordania ocupată, reiterând o promisiune electorală făcută în urmă cu cinci luni.

Netanyahu a făcut declaraţia duminică, fără să menţioneze însă un termen pentru implementarea planului său care contravine legislaţiei internaţionale.

Coloniile israeliene reprezintă una dintre cele mai aprinse probleme din conflictul israeliano-palestinian. Palestinienii şi-au exprimat temerile că Netanyahu ar putea să sfideze legislaţia internaţională şi să facă paşi pentru anexare, cu sprijinul posibil al preşedintelui american Donald Trump, un aliat al Tel Aviv-ului.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom extinde suveranitatea israeliană la toate aşezările, ca parte a ţării (biblice) a Israelului, ca parte a statului Israel”, a declarat Netanyahu în discursul de duminică în localitatea Elkana din Cisiordania, unde a participat la o ceremonie de deschidere a anului şcolar.

Nabil Abu Rdainah, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că anunţul lui Netanyahu este o „continuare a încercărilor de a crea un lucru inacceptabil, care să nu conducă la pace, securitate sau stabilitate”.

Netanyahu, care conduce partidul Likud, de dreapta, a făcut o promisiune similară cu câteva zile înaintea alegerilor generale israeliene din aprilie.

După vot, el nu a reuşit să formeze o majoritate parlamentară de guvernare, iar Israelul va organiza o nouă alegere pe 17 septembrie.

Reafirmarea promisiunii de anexare a survenit pe fondul unei intenţii populiste de a atrage susţinătorii facţiunilor de extremă dreaptă către Likud la alegerile următoare.

Aflat la putere în ultimul deceniu, dar cu o popularitate în scădere ca urmare a acuzaţiilor de corupţie, Netanyahu a avertizat că Likud trebuie să iasă învingător în scrutin, sau preşedintele Israelului ar putea alege un alt candidat pentru a forma o coaliţie de guvernare.

Netanyahu a negat că ar fi vinovat în cele trei anchete penale deschise împotriva sa. Likud are acelaşi scor în sondaje cu partidul centrist Albastru şi Alb, condus de fostul şef al forţelor armate, Benny Gantz.

Donald Trump a recunoscut deja anexarea de către Israel din 1981 a Înălţimilor Golan, o zonă capturată de la Siria în războiul din 1967.

Palestinienii încearcă să facă din Cisiordania o parte a unui viitor stat care ar include Fâşia Gaza şi ar avea Ierusalimul de Est drept capitală. Israel a ocupat aceste zone în 1967 şi a mutat trupele şi coloniştii din Gaza în 2005.

„Acesta este pământul nostru”, a spus Netanyahu în discursul său din Elkana. „Vom construi o altă Elkana, o altă Elkana şi o altă Elkana. Nu vom dezrădăcina pe nimeni de aici”.

Peste 400.000 de israelieni locuiesc acum în Cisiordania, potrivit cifrelor oficiale, cu o populaţie palestiniană plasată la aproximativ 2,9 milioane de către Biroul Palestinian de Statistică.

În plus, 212.000 de colonişti israelieni locuiesc în Ierusalimul de Est, potrivit Naţiunilor Unite.

Palestinienii şi multe ţări consideră că aşezările sunt ilegale conform Convenţiilor de la Geneva, care interzic colonizarea în zonele capturate în război. Israelul contestă acest lucru, invocând nevoile de securitate şi conexiunile biblice, istorice şi politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe