Elevii liceelor din Transnistria, terorizaţi la bacalaureat de observatorii OSCE (presa)

(DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.06.2013

Elevii liceelor cu predare în limba română din regiunea transnistreană a Republicii Moldova se plâng că supraveghetorii de la examene, care sunt reprezentanţi ai OSCE, au făcut exces de zel la prima probă. Şefii din Educaţie resping însă aceste acuzaţii, scrie 'Adevărul'.

'În acest an, Ministerul Educaţiei nu a cumpărat camere video pentru centrele de BAC din şcolile româneşti din Transnistria, dar a trimis observatorii OSCE să-i supravegheze pe candidaţi. Este pentru prima data când autorităţile recurg la această măsură. Numai că atitudinea observatorilor din partea OSCE a stârnit nemulţumiri în rândul absolvenţilor şi părinţilor acestora', adaugă 'Adevărul'.

Potrivit ziarului menţionat, profesorii povestesc că reprezentantul OSCE nota orice mişcare a candidaţilor şi le făcea observaţie chiar şi atunci când aceştia ridicau capul pentru a se uita pe fereastră.

La un alt capitol, 'Adevărul' scrie că 'exportatorii de fructe sunt dependenţi de Rusia'. Producătorii agricoli moldoveni n-au tras învăţăminte de pe urma embargoului la importul de vinuri impus de Rusia în 2006. Aproape toate fructele exportate de Moldova ajung pe piaţa rusească. Dacă anul trecut producătorii agricoli s-au confruntat cu seceta, controalele excesive din partea Fiscului şi barierele impuse de Vamă, în acest an au de înfruntat şi concurenţa acerbă pe piaţa rusească, după cum arată un studiu.

Editorialistul Nicolae Negru se referă în Jurnal de Chişinău la cartea expertului Nicu Popescu, 'Politica externă a Uniunii Europene şi conflictele post-sovietice'. În opinia editorialistului, cartea i-ar putea dezamăgi pe cititorii care cred că UE va lua Republica Moldova sub ocrotirea sa şi o va apăra de uneltirile Rusiei revanşarde a lui Putin. 'Cei care consideră că UE luptă din răsputeri, că ea face tot posibilul să obţină o reglementare transnistreană în folosul R. Moldova vor trebui să descopere că nu e chiar aşa, că de fapt există mai multe centre de politică externă în UE, care concurează între ele'.

'Timpul' scrie despre primul caz de retragere a cetăţeniei române unei persoane care a redobândit-o pe baza unei solicitări frauduloase, care a declanşat reacţii de bucurie în rândurile societăţii civile din Basarabia. Potrivit publicaţiei, procesul de redobândire a cetăţeniei ar trebui să fie mult simplificat şi accelerat. 'Însă examenul de limbă şi de istorie a românilor ar trebui să fie unul care să îi pună pe gânduri pe escrocii care profită acum de oportunitatea oferită de statul român', mai scrie 'Timpul'.

Fostul procuror general, Valeriu Zubco, a rămas 'sărac lipit pământului', scrie publicaţia on-line Ziarul Naţional. Potrivit declaraţiei de avere pentru anul 2012, acesta nu are nicio proprietate. Salariul obţinut de acesta şi soţia sa (de aproximativ 15.000 de dolari) sunt singura avere a familiei Zubco, care creşte doi copii. În pofida informaţiilor apărute anterior în presă despre casa de milioane a lui Valeriu Zubco, în declaraţia de avere a demnitarului nu e nici pomeneală de ea. Imobilul, care potrivit datelor de la 'Cadastru' a fost obţinut prin moştenire de procurorul general de la o rudă a acestuia, astăzi este înregistrat pe numele unui notar, relevă Ziarul Naţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor