Elveţia i-a acordat viză Schengen lui Mihail Hodorkovski

Odată cel mai bogat om din Rusia, Mihail Hodorkovski, în timpul celui de-al doilea proces politic intentat de Kremlin la adresa sa, 29 octombre 2011
Odată cel mai bogat om din Rusia, Mihail Hodorkovski, în timpul celui de-al doilea proces politic intentat de Kremlin la adresa sa, 29 octombre 2011 (Alexey SAZONOV / AFP / Getty Images)

Mihail Hodorkovski a primit viză şi ca urmare el poate să călătorească în toate statele membre ale spaţiului Schengen inclusiv în Elveţia. Încă nu se ştie data la care Hodorkovski va pleca din Berlin, unde se află în prezent. Purtătorul său de cuvânt, Christian Hanne, a afirmat anterior că el intenţionează să plece în Elveţia în primele zile ale lunii ianuarie.

Hodorkovski a fost graţiat de către preşedintele Vladimir Putin pe 20 decembrie după ce a stat zece ani în închisoare. Fostul om de afaceri a refuzat mult timp să formuleze o cerere de graţiere, dar în cele din urmă a decis să recurgă la o asemenea solicitare. Imediat ce a ieşit din detenţie, Hodorkovski a plecat în Germania, unde a primit o viză valabilă pentru un an. El a afirmat că nu are intenţia să se întoarcă în Rusia, unde trebuie să plătească fiscului o sumă de 550 de milioane de dolari pentru o condamnare într-un proces civil, şi doreşte să rămână în Elveţia, unde studiază copiii săi.

Conform presei elveţiene, soţia lui Hodorkovski, Inna, are o casă la Geneva, unde îşi desfăşoară activitatea comercială atât compania Yukos, cât şi alte companiile ale acestuia. În perioada în care Hodorkovski a fost judecat în Rusia pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, autorităţile ruseşti au încercat să confişte suma de cca.5 miliarde de dolari aparţinând companiei Yukos, care erau depozitaţi în Elveţia, dar această ţară nu a dat curs solicitării considerând că procesul lui Hodorkovski este motivat politic. Nu s-a specificat dacă această sumă îi aparţine direct fostului magnat rus şi nici în ce măsură ar putea el să dispună de ea.

Fostul magnat rus al petrolului Mihail Hodorkovski a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Berlin, că va face tot ceea ce îi stă în putinţă pentru a ajuta la eliberarea altor deţinuţi politici, scrie duminică BBC News.

Potrivit BBC, Hodorkovski vrea să devină un simbol al celor care sunt încă închişi. Magnatul rus a susţinut că este o necesitate "să se asigure că în Rusia şi în alte ţări din lume că nu vor mai fi prizonieri politici".

"Voi face tot ce pot, astfel încât nu mai rămână niciunul", a adăugat acesta.

Hodorkovski a declarat că nu pledează pentru un boicot al Jocurilor Olimpice din oraşul rus Soci de anul viitor, dar a avertizat că evenimentul nu trebuie să devină "un partid mare pentru preşedintele Putin".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe