Elveţia: Vizită a doi ofiţeri de poliţie români în cadrul colaborării privind combaterea traficului de persoane

(JOEL SAGET/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
19.11.2012

Elveţia este una dintre destinaţiile preferate pentru traficul de persoane, a declarat o poliţistă din România aflată în misiune în Elveţia, într-un interviu pentru swissinfo.ch.

La sfârşitul lunii octombrie, poliţia din Berna a dezmembrat o reţea de traficanţi de persoane. Şapte persoane au fost acuzate că au traficat în Elveţia 50 de femei şi transsexuali, cea mai mare parte de origine tailandeză, cu intenţia de a-i forţa să practice prostituţia.

Fenomenul nu este nou. Cu câteva săptămâni mai devreme, o reţea care trafica prostituate din Ungaria a fost descoperită la Zürich. Operaţiunile intervin în contextul în care Brazilia a identificat recent Elveţia drept a doua cea mai importantă destinaţie pentru victimele traficului de persoane.

Pentru a combate această problemă, guvernul elveţian a lansat un plan naţional de acţiune la începutul lunii octombrie şi şi-a intensificat colaborarea internaţională, în special cu ţările din Europa de Est. Doi ofiţeri de poliţie români au petrecut o săptămână în cantoanele Ticino şi Zurich alături de colegii elveţieni pentru a dobândi o idee mai clară asupra situaţiei din Elveţia.

România este privită drept o sursă importantă a traficului de persoane, fiind atât unul dintre locurile de unde provin victimele acestui trafic, cât şi un loc de tranzit pentru cele care vin din Republica Moldova, susţine poliţista. Victimele, în majoritate femei, sunt obligate să se prostitueze sau să lucreze în case, hoteluri şi restaurante. Uneori, bărbaţii victime ale traficului sunt trimişi la câmp să muncească, iar copiii puşi să cerşească pe stradă.

Destinaţiile preferate sunt Spania şi Italia, datorită limbilor înrudite cu româna şi a legislaţiei mai puţin stricte sau mai puţin aplicate, a explicat poliţista.

În ceea ce priveşte victimele, cea mai mare parte o reprezintă femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani. Unele dintre acestea provin din mediul rural, unde trăiesc în condiţii de sărăcie extremă, uneori fără apă curentă sau canalizare. Altele au mai multe studii şi trăiesc în mari centre urbane, însă nu câştigă decât o sumă derizorie. Multe sunt deja mame şi se supun clanului din care fac parte.

În ultimii ani - susţine poliţista- metodele de exploatare s-au schimbat radical. Poliţiştii nu se mai confruntă cu o mafie care controlează un număr mare de femei, care se poartă urât cu ele şi le confiscă paşapoartele. Astăzi victimele sunt 'seduse' de către o persoană care, de multe ori, face parte din cercul lor social. Acest lucru este cunoscut în argoul penal drept strategia 'loverboy'. Se crede că peste 60% din traficanţi se cunosc cu victimele lor.

Adesea, traficanţii transferă prima dată victimele în oraşe înainte de a le trimite în străinătate. Aici traficanţii le vând altor proxeneţi sau continuă să le controleze prin intermediul reţelelor pe care le cunosc.

Potrivit poliţistei, odată ajunse în străinătate, femeile sunt forţate să se prostitueze pe stradă, în bordeluri sau în blocuri de apartamente. Ele sunt lipsite de orice libertate şi ţinute sub supraveghere.

Traficanţii le dau în avans costul călătoriei şi le fac să creadă că permisul de şedere în Italia sau Spania costă 1.000 de euro. Orice câştiguri vor obţine victimele din prostituţie, acestea vor ajunge în mâinile aşa-zişilor 'protectori'. Victimele vor avea nevoie de ani de zile pentru a putea rambursa datoria, care de multe ori se triplează din cauza dobânzii.

Poliţista povesteşte cum în săptămâna petrecută în Elveţia a întâlnit mai multe femei tinere care au venit să se înregistreze ca prostituate (prostituţia este legală în Elveţia) la poliţia din Ticino. În urma discuţiilor, poliţista a constatat că acestea aveau un nivel de educaţie bun şi ştiau ce fac. Unele au plecat din România, ştiind ce urmează să facă şi au fost în mai multe ţări europene. Este greu însă de spus, precizează poliţista, dacă aceste femei spun adevărul sau dacă au fost ademenite cu promisiuni false, cum este faptul că vor lucra ca dansatoare sau ca dame de companie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor