Emigranţii bulgari trimit acasă peste 3 miliarde de euro pe an (presă)

(photos.com)
Epoch Times România
13.03.2014

Bulgarii care muncesc peste hotare trimit acasă peste 3 miliarde de euro pe an, a declarat parlamentarul socialist Martin Zahariev, citat joi de cotidianul sofiot Standart.

Zahariev a spus că, deşi potrivit datelor oficiale suma trimisă anual de emigranţi este în jur de 1,8 miliarde de euro, în realitate aceasta depăşeşte 3 miliarde de euro pentru că o mare parte dintre bani se trimit cash şi nu intră în nicio statistică. Parlamentarul a participat la o conferinţă de presă unde au fost prezentate rezultatele unei campanii menite să-i convingă pe emigranţii bulgari să revină în ţara de origine. El a precizat că revenirea fizică a emigranţilor nu este o prioritate, obiectivul fiind stimularea lor să revină ca investitori deoarece în prezent banii pe care îi trimit acasă nu generează nicio valoare adăugată.

Agenţia pentru investiţii de la Sofia a organizat evenimente în 11 ţări pentru a-i convinge pe emigranţi să se întoarcă în ţară, informează jurnalul Trud. În jur de 750 din cei aproximativ 3 milioane de bulgari aflaţi peste hotare au asistat la întâlnirile organizate de agenţie şi este greu de crezut ca cineva dintre ei să ia o decizie atât de importantă după o prezentare despre potenţialul ţării natale din care tocmai a reuşit să evadeze, comentează publicaţia citată.

''Efectul campaniei este destul de controversat. De ce a fost necesară deplasarea unor funcţionari în atâtea ţări în condiţiile în care cei interesaţi de posibilităţile de investiţii în Bulgaria ar putea să primească aceste informaţii de la ambasadele bulgare?'', continuă Trud.

Cotidianul Sega are şi el o atitudine destul de critică faţă de iniţiativa Agenţiei pentru investiţii. Publicaţia afirmă că aceasta a cheltuit aproximativ 75.000 de euro pentru deplasările în cele 11 ţări, dar deocamdată nu se ştie dacă a convins măcar un singur bulgar din cei 750 - cu care s-au întâlnit funcţionarii - să se întoarcă acasă. Potrivit agenţiei, cei mai mulţi emigranţi bulgari revin acasă din cauza climatului nefavorabil din ţara gazdă sau din cauza stresului de la locul de muncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor