Enigma carcaselor de rechini găsite fără ficat: le-a fost extras cu o "precizie aproape chirurgicală"

Rechin alb
Rechin alb (Marine Dynamics Facebook)

În momentul în care cinci carcase de rechin alb au apărut pe o plajă din Africa de Sud, la prima vedere animalele păreau aproape intacte. Dar la o privire mai atentă ceva foarte ciudat a atras atenţia: rechinilor le lipsea ficatul.

Dar urmele de dinţi găsite pe corpurile rechinilor i-au trădat pe autorii masacrului: balenele ucigaşe Orcinus orca, una dintre puţinele specii care vânează rechinii.

Carcasele au apărut anul trecut în Gansbaai, în Africa de Sud, şi, din acel moment, oamenii de ştiinţă au încercat să dezlege misterul absenţei ficatului în aceste animale şi cum au fost extrase cu o precizie atât de mare, "aproape chirurgicală".

BBC a contactat biologul marin Alison Towner, de la fundaţia sud-africană pentru conservare Dyer Island Conservation Trust, unul dintre cercetătorii care au studiat rămăşiţele acestor rechini.

Ce le-a făcut pe balenele ucigaşe să extragă numai ficatul din prada lor?

„Vorbim despre animale uriaşe", a declarat Towner pentru BBC.

„Primul rechin alb (Carcharodon carcharias) căruia i-am făcut o necropsie avea cinci metri lungime şi cântărea 1,1 tone".

„Când am văzut rechinul pentru prima dată nu suspectam că îi lipsea un organ. Dar când l-am întors am observat o rană mare sub aripioarele pectorale. Şi, după ce am continuat analiza am constatat că îi lipsea ficatul”, relatează expertul pentru aceeaşi publicaţie.

Atunci când au fost găsite cadavrele, fundaţia Dyer Island a lansat un mesaj pe reţelele sociale declarând că sustragerea ficatului a fost realizată cu „precizie aproape chirurgicală”.

(Marine Dynamics Facebook)

„Ficatul unui rechin alb poate cântări aproximativ 90 kilograme, este un organ foarte mare, dar orcile îl extrag cu mare precizie”, a declarat Towner pentru BBC.

„Cum reuşesc să extragă ficatul? Aceasta este întrebarea de un milion de dolari deoarece, până în prezent, nu am văzut sau filmat orcile în timp ce fac acest lucru”, a spus Towner.

Biologul consideră că balenele (Orcinus orca) lucrează împreună şi folosesc o tactică prin care mai întâi îşi imobilizează victima într-o ambuscadă. „Presupunem că mai întâi o balenă îi prinde cu gura una dintre aripioarele pectorale iar o altă balenă face acelaşi lucru cu cealaltă. Aripioarele sunt ca nişte aripi de avion pentru rechini. Şi ceea ce se întâmplă în continuare este că balenele ucigaşe înoată în direcţii opuse până când rup rechinul, deschizând astfel o cavitate”, potrivit cercetătorului.

„De asemenea, ştim că balenele ucigaşe sunt foarte abile cu buzele lor, spre deosebire de alte specii. Acest lucru se poate observa în locuri ca SeaWorld (un parc de spectacole cu animale marine), unde orca adună obiectele cu gura.”

Un element cheie al atacului îl constituie munca în echipă, o caracteristică importantă a balenelor ucigaşe. „O orcă poate măsura până la nouă metri şi cântăreşte aproximativ nouă tone, un rechin alb, prin comparaţie, poate măsura până la 6,4 metri şi poate cântări până la două tone", a spus Towner.

Dar marele avantaj al balenelor ucigaşe când atacă nu este dimensiunea lor mai mare, ci strategia lor de acţiune coordonată.

„Rechinii albi, spre deosebire de balenele ucigaşe sunt în general solitari. Numai uneori se adună în jurul prăzii lor de-a lungul liniilor de coastă. Deci, nu au această valoare adăugată a balenelor ucigaşe care lucrează în echipă.” Şi, această tendinţă de a colabora este atât de marcantă încât este posibil, potrivit lui Towner, să împartă, de asemenea, ficatul extras din prada lor.

Nu este încă clar de ce balena ucigaşă aruncă carcasa rechinului, cu toate că ar trebui să consume aproximativ 3% din greutatea sa în fiecare zi pentru a supravieţui. Dar are sens consumul ficatului de rechin.

Acest organ conţine cantităţi mari de scualenă (squalene), un compus natural care oferă energie şi nutrienţi din abundenţă.

Ficatul rechinilor este bogat în lipide şi este un adevărat rezervor de energie, conţine vitamina C, B12, A, fier, niacină, sodiu şi carbohidraţi, printre alte elemente nutritive.

Multe lucruri sunt necunoscute referitor la preferinţa balenelor ucigaşe pentru ficatul prăzii lor, dar, rechinii pot răspunde, de asemenea, cu propria lor strategie.

Rechinii albi din largul coastelor Africii de Sud dispar rapid atunci când balenele ucigaşe se află prin preajmă. Dar, în momentul când acestea se deplasează spre alte locuri în căutare de pradă, rechinii albi se întorc imediat.

Surse: Daily Mail, BBC, YouTube

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură