Epidemie "misterioasă" în Coreea de Nord. Kim Jong-un se laudă că a ajutat 800 de familii

Liderul comunist nord-coreean, Kim Jong Un
Liderul comunist nord-coreean, Kim Jong Un (Captură ecran)

Coreea de Nord a dezvăluit săptămâna aceasta că se confruntă cu o "epidemie enterică acută", pe lângă epidemia de COVID care durează de câteva săptămâni.

Cum în dictaturi până şi nenorocirile sunt valorificare, fiind puse în slujba imaginii conducătorului suprem, presa de stat aservită regimului a scris că liderul nord-coreean Kim Jong-un şi alţi oficiali de rang înalt au pregătit ajutoare pentru a le trimite la 800 de familii care suferă de respectiva epidemie intestinală cu origine neidentificată.

"Oficialii ... au pregătit medicamente, alimente şi produse de strictă necesitate zilnică necesare pentru tratamentul epidemiei şi pentru o viaţă stabilă pentru a acorda ajutor populaţiei din oraşul Haeju şi din comitatul Kangryong (din provincia Hwanghae de Sud)", a declarat Agenţia Centrală de Ştiri din Coreea (KCNA), preluată de Reuters.

Kim Jong-un - renumit pentru faptul că îşi înfometează, terorizează şi spală pe creier poporul - a cerut oficialilor "să îşi îndeplinească datoria în activitatea de uşurare a nenorocirilor şi suferinţelor oamenilor cât mai curând posibil". Culmea ironiei este că micul dictator vorbeşte despre uşurarea suferinţelor oamenilor în condiţiile în care a refuzat ajutorul Coreei de Sud în lupta cu Covidul.

Coreea de Sud este dispusă să coopereze cu Nordul pentru a face faţă epidemiei de Covid, dar Phenianul rămâne insensibil la orice ofertă de dialog, inclusiv la propunerea anterioară a Seulului de a furniza vaccinuri COVID, a declarat un alt oficial de la Ministerul Unificării.

Epidemie suprapusă peste Covid

Noua epidemie raportată de nord-coreeni vine în timp ce ţara abordează primul său focar (declarat) de infecţii cu COVID-19. Luna trecută a fost declarată starea de urgenţă, pe fondul preocupărilor legate de lipsa vaccinurilor şi a proviziilor medicale.

Agenţia de spionaj a Coreei de Sud a declarat anterior parlamentarilor că bolile transmise prin apă, cum ar fi febra tifoidă, erau deja răspândite în Coreea de Nord înainte ca epidemia de coronavirus să fi fost anunţată.

"Bolile intestinale, cum ar fi tifosul şi shigeloza (o infecţie acuta a intestinului), nu sunt noi în Coreea de Nord, dar ceea ce este îngrijorător este că se manifestă într-un moment în care ţara se luptă deja cu COVID-19", a declarat profesorul Shin Young-jeon de la Colegiul de Medicină al Universităţii Hanyang din Seul.

Provincia Hwanghae de Sud, în care se află Haeju, este regiunea agricolă cheie a Coreei de Nord, ceea ce ridică îngrijorări că penuria alimentară gravă cu care se confruntă ţara va deveni şi mai dramatică.

Capitala Phenian a anunţat zilnic numărul de pacienţi cu febră, fără a preciza dacă aceştia sunt pacienţi cu COVID, aparent din cauza lipsei de kituri de testare. Experţii suspectează, de asemenea, o subraportare a cifrelor publicate prin intermediul presei controlate de guvern.

Coreea de Nord a raportat joi încă 26.010 persoane cu simptome de febră, numărul total de pacienţi cu febră înregistrat în întreaga ţară de la sfârşitul lunii aprilie apropiindu-se de 4,56 milioane. Bilanţul deceselor legate de epidemie se ridică la 73.

Nordul a declarat că valul COVID a dat semne de diminuare, dar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a pus la îndoială afirmaţiile Phenianului la începutul acestei luni, afirmând că, în opinia sa, situaţia se înrăutăţeşte în Coreea lui Kim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe