Epurarea din Coreea de Nord continuă

Liderul Coreiei de Nord Kim Jong Un
Liderul Coreiei de Nord Kim Jong Un (KNS / AFP / Getty Images)

Liderul de la Phenian a dat ordin ca ambasadorul din Suedia să fie rechemat de la post, în contextul unei epurări ce a început cu execuţia persoanei numărul doi a regimului, Jang Song-thaek, unchiul liderului Kim Jong-un, notează presa sud-coreeană vineri.

Aceasta nu a fost prima măsură de acest gen, ci în urmă cu câteva zile, ambasadorul nord-coreean din Malaezia, Jang Yong-chol, care este membru al familiei lui Jang Song-thaek, a revenit de asemenea în ţară la ordinul Phenian-ului, anunţă Yonhap.

Ambasadorul din Suedia, Pak Kwang-chol, a fost văzut vineri în Beijing, în timpul escalei sale către Coreea de Nord. Acesta, împreună cu soţia sa, erau escortaţi de agenţi nord-coreeni, care i-au condus la bordul avionului cu destinaţia Phenian.

Este un obicei în Coreea de Nord, ca atunci când o persoană cade în dizgraţie, sunt înlăturate sau eliminate şi rudele persoanei respective.

În urmă cu cca. o lună, în încercarea de a-şi consolida puterea, doi dintre consilierii cei mai apropiaţi ai lui Jang Song-thaek au fost executaţi. Ri Ryong-ha, prim-director adjunct al departamentului administrativ al Partidului Muncitorilor, şi Jang Su-gil, director adjunct în cadrul aceluiaşi departament, l-au 'supărat' pe Kim pentru că nu au răspuns rapid la ordin.

Cei doi ar fi fost printre cei cel puţin opt consilieri din cercul lui Jang, executaţi înaintea eliminării unchiului lui Kim, a mai indicat publicaţia niponă Yomiuri Shimbun. Liderul de la Phenian, conform ziarelor japoneze, era foarte beat atunci când a dat ordinul.

Epurarea începută de King Jong-un la mijlocul lunii decembrie se pare că nu a luat sfârşit. Eliminarea unchiului său, văzut ca o ameninţare de către liderul comunist, a fost cea mai notabilă acţiune politică din Coreea de Nord de la instalarea sa la putere la sfârşitul anului 2011.

Jang Song-thaek a fost asasinat în luna decembrie pentru trădare, iar moartea lui a şocat în special pentru faptul că era considerat una dintre persoanele cele mai apropiate de Kim Jong-un. Jang a mai fost acuzat de corupţie, abuz de substanţe şi alte crime pe care mass media occidentală nu le-au putut verifica.

Cu câteva luni în urmă, unchiul lui Kim Jong-un era considerat a doua putere în Coreea de Nord şi sfătuitorul liderului.