Erdogan cere Europei să lupte împotriva islamofobiei în loc 'să dea lecţii' Turciei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la ţările europene să lupte împotriva islamofobiei şi să prevină o înmulţire a manifestaţiilor anti-islam în loc 'să încerce să dea lecţii' Turciei, apelul liderului turc intervenind după mitingurile din Germania organizate de o mişcare de extremă dreapta care cere oprirea influenţei islamului în vestul Europei.
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
07.01.2015

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la ţările europene să lupte împotriva islamofobiei şi să prevină o înmulţire a manifestaţiilor anti-islamice în loc 'să încerce să dea lecţii' Turciei, apelul liderului turc intervenind după mitingurile din Germania organizate de o mişcare de extremă dreapta care cere oprirea influenţei islamului în vestul Europei.

'Este regretabil că Uniunea Europeană încearcă să dea lecţii Turciei în loc să-şi rezolve gravele ameninţări cu care se confruntă', a declarat Erdogan, într-un discurs ţinut marţi în faţa ambasadorilor turci reuniţi la Ankara, după cum relatează AFP.

'Islamofobia reprezintă o ameninţare serioasă pentru Europa. Dacă această problemă nu este rezolvată şi dacă populismul pune stăpânire pe liderii europeni, valorile europene vor fi repuse în cauză', a continuat el, adăugând că mişcările rasiste îşi sporesc influenţa pe zi ce trece.

Comentariile preşedintelui turc au survenit după manifestaţia organizată luni la Dresda, în estul Germaniei, de către organizaţia germană anti-imigraţie 'Europeni patrioţi împotriva islamizării Occidentului' (PEGIDA), acţiune la care s-a înregistrat o prezenţă record de aproximativ 18.000 de persoane.

Erdogan a cerut Uniunii Europene să-şi 'revizuiască politica faţă de Turcia', acuzând Bruxellesul de trenarea dosarului de aderare a Ankarei la spaţiul comunitar.

În acelaşi cadru, preşedintele islamo-conservator a solicitat ambasadorilor turci acreditaţi în străinătate să reprezinte o Turcie puternică şi sigură. 'Turcia nu este o ţară oarecare ce poate fi acuzată şi arătată cu degetul în mod arogant. Cei care au astfel de obiceiuri trebuie să renunţe la ele', a afirmat el. 'Cei care admonestează Turcia trebuie să ţină cont că ei au de-a face cu o Turcie nouă, o Turcie mare, cu o economie a sa, cu o democraţie şi o politică externă', a insistat şeful statului turc.

De mai mulţi ani Erdogan duce o campanie de eradicare a mişcării naţionaliste laice care a condus Turcia până recent şi care se opune radicalismului islamic propus de proaspătul preşedinte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor